Pátek, 29. března 2024

Paříž 2008: Taková přátelská auta

Paříž 2008: Taková přátelská auta

 Mezi tisícovkou vystavených aut je rekordních 90 světových novinek

- V souboji o nejnižší spotřebu nejsou škodovky pozadu

Nízká spotřeba, maximální výkony a především lákavý vzhled - tyto parametry dominují vozům ve většině expozic pařížského autosalonu, který se v sobotu otevře návštěvníkům.

Podzimní autosalon v Paříži je vždy injekcí prodeje nových vozů. Letos, při dramatických poklesech odbytu, injekcí navýsost potřebnou. Proto je mezi tisícovkou aut vystavených v halách rekordních 90 světových novinek, buď zcela nových vozů, nebo faceliftů.

Nejlépe se na veletrh ve svém hlavním městě připravili francouzští výrobci. Například automobilka Renault představuje devět světových premiér. Nejzajímavější - kromě konceptu stoprocentně elektrického vozu Z61 - je nový Renault Mégane. Oproti předchozí generaci má změněný vzhled a čtyři nové úsporné naftové motory, jejichž emise jsou nižší než 120 gramů CO2 na kilometr.

Peugeot pod názvem Prologue představuje koncept svého prvního hybridního auta. Čtyřmístný a čtyřdveřový vůz má být vybaven benzinovým pohonem a elektromotorem s maximálním výkonem 230 kW, což je zhruba čtyřnásobek výkonu Škody Fabia. V kombinovaném cyklu má Prologue emitovat jen 109 gramů CO2 na kilometr.

Také šestá generace nejprodávanějšího modelu Volkswagenu, nový Golf, šetří životní prostředí. S benzinovým motorem o obsahu 1,4 litru spotřebuje na sto kilometrů šest litrů paliva a do ovzduší vypustí 139 gramů CO2 na kilometr.

Španělský Seat představuje několik verzí svého nejmenšího vozu Ibiza. Jako Ibiza Cupra ve verzi pro dynamické řidiče má emise stejné, jako nový VW Golf. V ekologické verzi Ibiza spotřebuje na sto kilometrů 3,8 litru nafty a vypustí jen 98 gramů CO2 na kilometr.

Také BMW v Paříži poprvé představuje vůz, který na sto kilometrů spotřebuje méně než pět litrů nafty. Jde o nejslabší model, takzvanou jedničkovou řadu: BMW 118d Convertible ujede 100 kilometrů na 4,9 litru paliva a emituje 129 gramů CO2 na kilometr. Tím si na francouzském trhu vysloužilo bonus 200 eur, který francouzská vláda přidá každému kupci auta šetřícího životní prostředí.

Zcela nulové emise mají elektromobily. Zatím se však představují jen jako koncepty, ne sériově vyráběné osobní vozy.

Zajímavý je malý trojmístný elektromobil francouzské firmy Heuliez. Autíčko, určené pro městský provoz, má mít na jedno nabití baterií dojezd 100 až 250 kilometrů podle toho, který ze tří nabízených elektromotorů si zákazník vybere. Na trhu se má objevit v roce 2010 a jeho cena by neměla převýšit 16 tisíc eur.

Česká Škodovka nezůstává pozadu, její Fabia GreenLine spotřebuje na sto kilometrů jen 4,1 litru nafty a do ovzduší vypustí 109 gramů CO2 na kilometr. V "zelené" verzi GreenLine vyrábí Škoda Auto i modely octavia a superb. V Paříži Škodovka zaujala faceliftem svého nejprodávanějšího modelu Škoda Octavia, který díky do boků rozšířeným světlometům a masivnější mřížce chladiče získal usměvavý vzhled.

S novinkami, týkajícími se především designu, přišly i luxusní značky. Dynamicky agresivním vzhledem vyniká například nové Lamborghini Estoque.

Nejrychlejší sériově vyráběné auto na světě, Bugatti Veyron, se nyní v Paříži představil jako kabriolet s lehce odnímatelnou černou střechou. Bohužel není na prodej, protože výrobce už vybírá mezi stovkami přihlášených zájemců, komu vůz z omezené série 150 kusů za 48 milionů korun prodá.

AUTOR: Vladimír Kaláb
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

/Od našeho zpravodaje v Paříži/

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů