Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Bio kvizovani - odpovezte na ctyri jednoduche otazky ze sveta potravin. Vsechny, kdo kliknou spravne, zaradime do slosovani. Vyherce dostane nekolik ceskych bio novinek. Soutezte na http://www.hnutiduha.cz/bio/?quizzes&zemdlskkvzovn

Ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Štěpánek se ve čtvrtek 2. října zúčastnil na půdě Ústavu mezinárodních vztahů pracovního jednání o prioritách rozvojové spolupráce mezi Českou republikou a Vietnamem.
Setkání proběhlo u příležitosti oficiální cesty zástupců Vietnam Committee for Foreign NGO Affairs (COMINGO) a People's Aid Coordinating Committee (PACCOM) do České republiky.

Od 1. července 2008 vstoupila do účinnosti novela zákona o vodách (zákon č. 181/2008 Sb.), která umožňuje rozvoj retence vody za povodní podél vodních toků zřízením řízených rozlivů v poldrech situovaných na vhodných místech. Tím se naplňuje moderní přístup prevence povodní – otevřít řekám více prostoru pro rozlivy. Novela pomáhá řešit majetkoprávní vztahy vlastníků pozemků, neboť výkup pod stavebními prvky je na cenové úrovni stavebních pozemků, při nedohodě lze za tuto cenu vyvlastnit.
Uvnitř řízené zátopy pak hospodařící subjekty mohou dále hospodařit a určitá omezení jsou jednorázově kompenzována. Při zaplavení pozemků řízeným odvedením povodňové vlny z vodního toku bude veškerá škoda (úroda, znehodnocení porostů, odstranění následků) uhrazeno ze státního rozpočtu na základě škodního protokolu.

Území Malé laguny na severovýchodním okraji Přerova, poblíž pravého břehu řeky Bečvy, které bylo loni v říjnu vyňato z národní přírodní rezervace Žebračka, je opět chráněno.
Krajští radní se rozhodli tuto lokalitu o rozloze zhruba tří hektarů vyhlásit přírodní památkou.

Česká asociace čistících stanic přijala poslání přispět ke zvýšení bezpečnosti a kvality při přepravě nebezpečných věcí, zejména chemikálií, snížení zátěže dopravní infrastruktury a životního prostředí. Chce být platformou pro čisté přepravní obaly. Její činnost je orientována na podporu udržitelného vývoji společnosti a obhajobu společných zájmů členů. CACS se přihlásila k plnění principů celosvětového dobrovolného programu Responsible Care, realizovaného od roku 1994 Svazem chemického průmyslu ČR pod názvem Odpovědné podnikání v chemii. Cílem sdružených organizací je poskytovat špičkové služby odpovídající podmínkám pro vydávání European Cleaning Document (ECD), jako jednotného evropského dokumentu o vyčištění. Všech 5 členských organizací CACS provozujících čistící stanice může vydávat ECD. CACS je řádným členem Evropské federace čisticích stanic EFTCO. Blíže - www.cacs.cz.

Společnost Volvo Trucks rozšířila nabídku vozidel řady Volvo FM/FH o nanejvýš "ekologické" typy, jejichž motory produkují ještě méně škodlivin, než povoluje nekompromisní připravovaná norma Euro 5. S rezervou splňují požadavky dosud nejpřísnější hodnotící soustavy EEV (Enviromental friendly vehicle). Jejich specifika spočívají zejména v radikální eliminaci produkce pevných částic (sazí) ve srovnání se zmíněnou normou. Konstrukce motorů vychází z osvědčeného základu typu D13 využívajícího k redukci škodlivin ve výfukových plynech technologie SCR (selektivní katalytické redukce). V blízké budoucnosti je společnost Volvo Trucks připravena nabízet motory podle Euro 6 jako standard, k čemuž je řada D13 ideální základnou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů