Pátek, 29. března 2024

Nejezděte jako Fitipaldi, ušetříte výrazně na palivu

Nejezděte jako Fitipaldi, ušetříte výrazně na palivu

Instruktor úsporné jízdy říká: "Rozdíl mezi devadesáti a sto třiceti, to znamená na normální silnici povoleným limitem a tím běžně provozovaným dnes jsou tři i více litrů na sto kilometrů."

Například nejprodávanější vůz na českém trhu, kterým je Škoda Fabia s motorem 1,2, spotřebuje při rychlosti 90 km/h 4,9 litru, při stotřicítce už 8,8 litru, a když se rozjede na 150 km/h, tak už polyká dokonce 11,3 litru benzinu na každých 100 kilometrů.

Zásadní vliv na spotřebu paliva má také jízda na plný plyn. Spotřeba vzroste dokonce na dvojnásobek ve srovnání se situací, kdy mačkáte plynový pedál ze tří čtvrtin.

Na druhou stranu auto někdy zbytečně spaluje pohonné hmoty, i když stojí a řidič na plyn nešlape.

Instruktor vysvětluje: "Půl minuty až minuta – to je takový limit, kdy se vám vyplatí motor vypnout. Na semaforech to nemusí být nutné vždycky, protože tam nevíte, kdy se rozsvítí zelená. U závor to platí absolutně. Pokud jsou dole, vyplatí se vypnout motor i jen na půl minuty."

Motor při stání běží na volnoběh, i při něm však spotřebuje litr až dva za hodinu. Po 30 až 40 vteřinách je už úspora paliva spojená s jeho vypnutím větší než palivo nutné pro nastartování.

ZDROJ: MF Dnes, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů