Středa, 24. dubna 2024

Cesty městy: Vavříny i Krásné Lípě

O prvenství v kategorii sídel nad tři tisíce obyvatel se letos v soutěži Cesty městy podělily hned dva projekty: z Krásné Lípy a Hranic na Moravě.
Cesty městy: Vavříny i Krásné Lípě
Když hodnotící komise posuzovala projekt města Krásná Lípa nazvaný Vnitřní komunikační systém centra Českého Švýcarska, nevyzvedávala pouze citlivé zakomponování cyklostezek do terénu či důsledné oddělení cyklo/pěší dopravy od provozu motorových vozidel. Ale ocenila také odvahu a odbornou způsobilost, s nimiž krásnolipští zastupitelé šli do boje za získání vnějších finančních prostředků pro svůj projekt.

SOUČÁST INTEGROVANÉHO PROJEKTU

O co šlo v projektu, který si vyžádal náklady zhruba 12,27 mil. Kč (75 % dotace ze Společného regionálního operačního programu /SROP/, 15 % státní dotace, 10 % rozpočet města)? Starosta Krásné Lípy Ing. Zbyněk Linhart vysvětluje, že cílem bylo vybudovat na území města bezpečné komunikace pro cyklisty i pěší. Nové úseky cyklostezek vytvářejí základní komunikační kříž, jehož součástí je i stezka pro smíšený provoz cyklistů a chodců. Úseky jsou osvětleny a osazeny dopravním značením. Hlavně však propojují stávající i vznikající zařízení cestovního ruchu, která jsou součástí jiného, podstatně většího integrovaného projektu Centrum Národního parku České Švýcarsko o celkových nákladech okolo 170 mil. Kč (také tento projekt byl podpořen ze SROP - 75 %, státního rozpočtu - 15 % a rozpočtu města - 10 %).

Protože výstavba cyklostezek se stala součástí 1. etapy uvedeného, na místní poměry obřího projektu, nebylo snadné komunikační kříž připravovat. "Ověřili jsme si však," říká starosta, "že základem úspěchu je mít dobře přichystaný projekt, a to jak ideově, tak po stránce technické. Potom se snadněji překonávají administrativní úskalí spojená s čerpáním dotací. Cyklostezky byly sice jen jednou z pěti staveb projektu Centrum NP České Švýcarsko I, ale tím více bylo nutné je s ostatními dílčími projekty koordinovaně rozplánovat do nutných etap, a s tím spojeným financováním. To navíc probíhalo, pokud jde o část zdrojů z fondů EU, zpětně až po několika měsících. Nepříjemná byla také potřeba reagovat na časté změny v pravidlech během realizace projektu a život nám ztrpčovala i zdlouhavá, mnohdy několikaměsíční zpětná vazba například při nutných změnách."

DO PŘÍRODY Z NÁMĚSTÍ ZA PÁR MINUT

Díky oceněnému projektu přibyly na území Krásné Lípy více než dva kilometry cyklostezek. "Samo o sobě to možná mnoho není," připouští Ing. Zbyněk Linhart. "Ale těmito stezkami se pohodlně a rychle dostanete k Domu Českého Švýcarska - Infocentru, Domu volného času Továrna (bývalá koželužna) s bohatou nabídkou služeb pro místní občany i turisty, ke sportovnímu areálu, naučné stezce, rekreačnímu rybníku či sídlu Správy NP České Švýcarsko. Cyklostezky se navíc napojují i na zklidněné komunikace vedoucí mimo město na vedlejší a lesní cesty." Starosta si na projektu osobně nejvíce pochvaluje, jak je nyní příjemné během pár minut bezpečné chůze z náměstí vnořit se do osvěžujícího prostředí přírody kolem města, ale také třeba zavítat do sportovního areálu nebo kina.

"Území národního parku už několik let pokrývá slušná síť tras se zákazem vjezdu motorových vozidel, tedy v podstatě cyklostezek. Naše cyklostezky jim tak vlastně jdou "naproti", díky čemu se cyklista i pěší vyhne nejkomplikovanějším místům s hustou dopravou," podotkl starosta. Podle jeho slov projekt cyklostezek vhodně doplnil turistickou infrastrukturu. Ta má napomoci rozvoji dalších podnikatelských aktivit zejména v oblasti cestovního ruchu, což chudému regionu se sezónní nezaměstnaností 14 až 22 procent může jenom prospět.

Další projekty, které byly oceněny v soutěži Cesty městy, představíme v listopadu.

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ


Výsledky 7. ročníku soutěže Cesty městy

n Kategorie sídel nad 3000 obyvatel

1. Krásná Lípa a Hranice

2. Letovice

3. Hlinsko

Kategorie do 3000 obyvatel

1. Louňovice (okres. Praha-východ)

Zvláštní ceny

Cena Moderní obce: Olomouc

Cena společnosti 3M Česko: Most

Soutěž je pořádána Nadací Partnerství, generálním partnerem je společnost Škoda Auto, a. s., oficiální záštitu poskytlo Ministerstvo dopravy ČR-BESIP. Partneři: společnost 3M Česko, Zdravá města, obce, regiony ČR, město Šternberk, Svaz měst a obcí ČR a agentura ProSign.

Mediálním partnerem od samého vzniku soutěže je měsíčník Moderní obec.

ZDROJ: NADACE PARTNERSTVÍ
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů