Čtvrtek, 28. března 2024

Sarkozy: Francie podpoří vývoj ekologických aut 400 miliony eur

Sarkozy: Francie podpoří vývoj ekologických aut 400 miliony eur

Francie v příštích čtyřech letech použije 400 milionů eur na podporu výzkumu automobilů s nízkými emisemi, oznámil dnes na pařížském autosalónu francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

V boji proti klimatickými změnami však Francie nezůstává jen na domácí půdě. Chce totiž přinutiit Evropskou unii, aby změnila pravidla o státní pomoci, která by umožnila členským zemím pomáhat automobilkám při výrobě ekologičtějších vozů.

"Americké ministerstvo financí chce poskytnout 25 miliard dolarů v dlouhodobých úvěrech s nepřekonatelně výhodnými úroky americkým automobilkám, aby mohly zmodernizovat své přes 20 let staré továrny," upozornil Sarkozy. "Nechci, abychom my (Evropané) žili v systému, který nám neumožňuje pomáhat vlastním automobilkám ve významných technologických změnách," dodal.

Šéf asociace automobilek ACEA Ivan Hodač již dříve uvedl, že evropští výrobci aut chtějí po EU, aby jim poskytla nízkoúročené půjčky ve výši 40 miliard eur. Tyto úvěry hodlají využít na ekologičtější technologie.

ACEA je znepokojena rozvíjející se finanční krizí a jejími dopady. "Dnešní ekonomická situace jak tohoto, tak jiných průmyslů, je tak složitá a nepříjemná, že se z toho nějakým způsobem prostě potřebujeme dostat," řekl Hodač. Dodal, že automobilky se navíc budou muset v blízké budoucnosti vypořádávat také s dopady nové legislativy Evropské unie, která se nyní projednává na úrovni členských států a Evropského parlamentu.

Evropská komise totiž před časem navrhla, aby od roku 2012 v průměru za všechny modely lehkých užitkových automobilů spadající pod jednu značku byl limit na emise oxidu uhličitého u nových vozů 130 gramů na kilometr. Nyní auta vyrobená v EU vypouštějí v průměru asi 158 gramů na kilometr. Dalších deset gramů na kilometr by se pak mělo ušetřit pomocí energeticky úspornějších technologií v autech; třeba klimatizací či systémů pro sledování tlaku v pneumatikách.

http://www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů