Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

NEW YORK - Papier do kopírky, ktorý sa po čase vymaže sám, vyvinula firma Xerox.
Cieľom je znížiť obrovské množstvo kopírovacieho papiera, ktorý sa každý deň spotrebuje v kanceláriách po celom svete. Podľa zistení spoločnosti asi 40 percent kancelárskych výtlačkov skončí v koši ešte pred koncom pracovného času. Novinka od Xeroxu sa má sama vymazať za 16 až 24 hodín, takže hárok sa dá opäť použiť nasledujúci deň. Skeptici si však kladú otázku, ako by takáto recyklácia vyzerala v praxi.

Během roku Peking vyřadí všech více než 300 tisíc vozidel se žlutým environmentálním označením a od 1. října 2009 bude zakázán jejich vstup do městských částí uvnitř okružní silnice č. 6.
Vozidla se žlutým označením jsou vozidla, která vypouští příliš mnoho škodlivých plynů. V Pekingu jezdí takových vozidel asi 357 tisíc, což je sice asi jen 10 % všech motorových vozidel, ale tato vozidla vyprodukují více než 50% emisí škodlivých plynů.
V době olympijských a paralympijských her byl zaveden dočasný dopravní systém, tj. jízda podle lichých a sudých čísel poznávacích značek a zákaz jízdy vozidel se žlutým označením. Množství škodlivých emisí se tak snížilo o 30 až 40%.

Rozsáhlá výstavba na úkor zeleně, kterou by umožnila část podnětů na změnu územního plánu v některých pražských městských částech, může v budoucnu zvýšit nemocnost pražských dětí a úmrtnost dospělých na kardiovaskulární onemocnění. Uvedla to ve svém stanovisku Komise životního prostředí Akademie věd České republiky.

Česko je první v Evropě v třídění a recyklaci plastů. Vyplývá to z aktuální statistiky zveřejněné Evropským statistickým úřadem Eurostat. Česko za rok 2006 recyklovala 44,3 procenta plastových obalových odpadů. O tři procenta předčila Německo, které léta vévodilo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů