Čtvrtek, 28. března 2024

Ekofilm není jen festivalem o přírodě, ale přináší i drsné příběhy lidí

Ekofilm není jen festivalem o přírodě, ale přináší i drsné příběhy lidí

Český Krumlov - Víte, že ženská hormonální antikoncepce mění některým rybám ve volné přírodě pohlaví? Že krysy jsou ještě inteligentnější a výkonnější, než psi a dají se vycvičit ke hledání nášlapných min?

Takové nečekané postřehy a odpovědi na položené, ale i nepoložené otázky dával letošní 34. ročník Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví - Ekofilm 2008. Letos jej navštívilo celkem 6200 návštěvníků.

Jeho finále a udělování cen se konalo v sobotu večer v českokrumlovském Městském divadle pod slovní taktovkou herce a moderátora Jaroslava Duška.

Vítězný Lichtag

To, že Ekofilm rozhodně není pouze o přírodě, ale že přináší i velice tvrdé životní příběhy lidí, dokládá i fakt, že Velkou cenu festivalu si odnesl film Zajatci bílého boha.

Pod ním jsou podepsáni dva lidé. Prvním je mladý cestovatel a badatel Tomáš Ryška, který na svoji vlastní kameru natočil otřesná svědectví o praktikách i obětech západní pomoci domorodým kmenům, mezi které patří i Akhajové v Laosu. A také o tom, jak se dá ve jménu boha bohapustě kšeftovat s lidskými osudy.

Materiál do výsledné podoby sestřihal a zrežíroval kameraman, režisér a milovník přírody Steve Lichtag. Ten si také do Českého Krumlova pro festivalovou cenu přijel. „Na této práci jsem strávil tři roky života a velice rád se zase vrátím zpátky ke svým žralokům a velrybám,“ uvedl Steve Lichtag po převzetí ceny s tím, že Tomáš Ryška je v těchto dnech v Moskvě. Tam totiž přebírá další podobnou cenu také za film Zajatci bílého boha.

Město ocenilo vlky

Cenu města Český Krumlov získal film Na stopě pobřežních vlků. Ten dokumentuje životní a profesní příběh terénní bioložky Gudrun Pflügerové, která se vydala do volné přírody hledat vlky a sblížit se s nimi. To se jí také nečekaně podařilo.

Podle slov ředitel německé televize ZDF Herberta Ostwalda, který v zastoupení za tvůrce cenu převzal, se nyní točí pokračování. „Gudrun Pflügerová totiž onemocněla rakovinou a druhý díl bude o tom, jak ji právě ti vlci pomohli k uzdravení,“ dodal Ostwald.

Do soutěže bylo letos přihlášeno 172 filmů ze 33 zemí světa, z toho bylo 46 z České republiky,“ konstatovala předsedkyně poroty, režisérka Olga Sommerová. Podle svých slov byla velice mile překvapena a potěšena především vysokou kameramanskou úrovní velké části soutěžních filmů.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů