Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologická podlaha

Ekologická podlaha

Podlaha je jednou z nejdůležitějších částí bytu. Kromě svých významných funkčních úkolů je navíc i vizitkou svého majitele a doplňuje celkovou architekturu prostoru. Záleží nejen na jejím designu a barvě, ale také na tom, z jakého materiálu je podlaha vyrobena.

V dnešní době toužíme po všem, co je takzvaně ekologické. Tak proč si nepořídit také ekologickou podlahu?

Výchozím materiálem pro ekologickou podlahu je bambus, který se na řadě míst světa používá k výrobě nástrojů, konstrukcí lodí a známe ho také jako hlavní potravinovou složku pandy. Tento přírodní materiál má řadu výhod, kvůli kterým se používá právě i při výrobě podlah. Je to především jeho tvrdost a z ní plynoucí vysoká odolnost proti mechanickému poškození. Dalším pozitivem je na bambusu jeho jednoduchost pěstování, těžby a následného zpracování, které umožňuje použití použití materiálu v přírodní barvě, různé barevné úpravy povrchu, eventuelně probarvení v celém průřezu. Bambus je asi o 25% tvrdší než standardně užívané přírodní materiály jako buk nebo dub. Podlaha vyrobená z bambusu umožňuje několikanásobné přebroušení při opravě povrchu a nebo změně ve využití místnosti. A navíc bambusová podlaha najde uplatnění i při instalaci podlahového vytápění.

Sehnat můžete jak bambusové dílce na poskládání plovoucí podlahy, tak i celoplošné provedení. Dále se na trh dodávají bambusové vícevrstvé parketové dílce v provedení spoje pero-drážka a s povrchovou úpravou vytvořenou lakem v šesti vrstvách. Takto připravený materiál je určený pro pokladku do interiéru bez nároku na další povrchovou úpravu, nutností jsou čisticí zóny před vstupem do místnosti. V případě požadavku zvýšit odolnost povrchu proti poškození je možno již položenou podlahu přebrousit do hladká a znovu postupně nalakovat eventuelně jemně přebrousit vrchní vrstvu již aplikovaného laku a přelakovat lakem s vysokou odolností proti zátěži.

Zdroj: časopis Abeceda bydlení, www.antisa.cz, www.snpodlahy.com

http://www.stavimedum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů