Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vltavu v centru Prahy znečistila v neděli ráno ropná látka. Skvrna dlouhá asi 200 a široká deset metrů se táhla mezi Palackého a Jiráskovým mostem. Nejspíš šlo o olej. Na místě zasahovali hasiči, kteří vybudovali na řece nornou stěnu, skvrnu posypávali speciální látkou, která ji na sebe vázala. Hasiči ji pak z hladiny odebírali. Odkud ropné látky pocházely, hasiči nevěděli, příčinu ekologické havárie by měla vyšetřit policie.

V květnu příštího roku proto ve vzdělávacím centru v Mladé Boleslavi Na Karmeli ve spolupráci s energetickou firmou Škoenergo uspořádá konferenci s názvem Udržitelnost v automobilovém průmyslu. "Konference se zúčastní například předseda představenstva Škody Auto Reinhard Jung a rádi bychom zde přivítali i euro komisaře pro průmysl Güntera Verheugena, " řekl v pátek Boleslavskému deníku mluvčí firmy Jaroslav Černý. Na tomto projektu podle mluvčího obě firmy pracují už delší dobu. Program konference v pátek její zástupci konzultovali i s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem.

Björk a Thom Yorke z Radiohead údajně natočili společný singl, který je pojmenovaný podle neziskové organizace usilující o záchranu životního prostředí na Islandu.
Nový singl Björk nese název Nattura a ve Spojených státech vychází 20. října. Informaci, že ve skladbě zazní vokál Thoma Yorkea, potvrdily pouze zdroje blízké Björk, v táboře Radiohead zatím mlčí. Vše ale nasvědčuje tomu, že se jedná o hotovou věc, protože oba muzikanti spolu pracovali už v roce 2000. Tehdy nahráli skladbu I've seen it all pro film Larse von Triera Tanec v temnotách.

Speciálními pásky dosud stále není polepena protihluková stěna na mostě Legií v Přerově. Přitom o tomto opatření, které má zabránit dalšímu úhynu ptáků, rozhodla už před měsícem Česká inspekce životního prostředí. Podle krajských úředníků by se však pásky na čiré stěně měly objevit nejpozději do konce října. „Pásky na mostě zatím nejsou, ale firma, která má tuto zakázku realizovat, je tam nejpozději do konce měsíce dodá,“ potvrdil Miroslav Kubín z oddělení investic Krajského úřadu v Olomouci, který byl investorem loni dokončené rekonstrukce mostu. Na častý úhyn opeřenců, kteří do protihlukové stěny naráželi a následkem toho umírali, už několikrát v minulosti upozorňovali přerovští ornitologové. Podle nich na mostě uhynula už celá řada druhů ptáků. Výjimkou nebyl ani ohrožený ledňáček říční. Stěna má být podle krajských úředníků po celé výšce i délce oboustranně polepena svislými bílými pruhy o šířce tři centimetry.

V rybnících se stále častěji vyskytují druhy ryb, které rybáři příliš v lásce nemají. Jde zejména o střevličku východní a ježdíka obecného.
„Jsou to nevelké druhy ryb, které podráží, jak my rybáři říkáme, přirozený přírůstek tržních ryb, zejména pak kapra. Jinými slovy: požírají kaprům plankton,“ vysvětlil vedoucí chotěbořského Rybářství Vysočiny Josef Nikl.
„Střevlička k nám byla zavlečena z východní Evropy a ježdík obecný obýval spíše vody jižních oblastí Čech.“ Problém je podle Nikla i v tom, že zejména ježdíka neloví žádné naše dravé ryby. Střevličku ano, ovšem její populační aktivita je nebývalá. „Jakmile se dostane do rybníka, je nemožné se jí zbavit,“ uzavírá Nikl.

Podzemní voda zachycená hydrologickým vrtem vyhloubeným v roce 2003 v Doubravě je přírodním léčivým zdrojem. Uvádí se to v rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví v Praze, které jím vydalo tzv. Osvědčení o zdroji. Pro identifikaci lze používat název „Doubravka“. Způsob využití zdroje: pitná kůra, zevní balneace a střevní výplachy. Složení a vlastnosti zdroje: přírodní minerální voda, silně mineralizovaná sírano-hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu, uhličitá, studená, hypotonická.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů