Úterý, 23. dubna 2024

Krize - ráj demagogů

Krize - ráj demagogů
Bylo otázkou času, kdy to dojde i ministrům, hájícím zájmy našeho průmyslu: Když finanční bouře sužuje svět, je čas vytáhnout na ekology.

A tak ministr průmyslu Martin Říman s ministrem dopravy Alešem Řebíčkem mluví o tom, že i vzhledem k finanční krizi by měla vláda odmítnout aukční systém emisních povolenek a pohřbít Bursíkův zákon o omezení jízd kamionů. Což jsou ovšem dvě zcela odlišné věci, jež může vyslovit jedním dechem jen demagog.

Emisní povolenky jsou součástí bruselského zeleného balíčku, jehož odložení teď hodlá navrhnout Francie. Není sama: Poláci, jejichž průmysl je závislý na uhelných zdrojích, hrozí zablokováním jednání (pod prohlášením je podepsáno spolu s Bulharskem, Estonskem, Maďarskem, Lotyšskem, Litvou a Rumunskem). Dohodu chtějí odložit i Italové. Pokud se náš kabinet k tomu připojí, budeme součástí tažení, které má racionální jádro. Vždyť aukce povolenek znamená nezanedbatelný růst nákladů. A to může být dalším polibkem smrti pro podniky v zemích naplno zasažených krizí.

Naši politici ale tvrdí, že k nám nejhorší důsledky krize nedolehnou. Proč by pak ale nemohly během pátků, jež sami policisté nazývají "černými", stát tři hodiny kamióny? (Řebíčkovo vysvětlení: "Podporuji záměr, aby těch nových povinností bylo co nejméně.") Vždyť takový zákaz už několik let platí pro prázdninové měsíce a ještě nikdy zásobování nezkolabovalo.

Absurditu tohoto "krizového" požadavku překonal snad už jen ministr zemědělství Petr Gandalovič, naznačující, že vzhledem k finanční krizi by měla církev slevit z vládou odsouhlasené částky, jež má dostat za komunisty ukradený majetek. "Z hlediska politické průchodnosti by jistě pomohlo, kdyby církev slevila ze svých nároků," nechal se slyšet.

Samozřejmě, pokud by západní Evropa bankovní krizi nezvládla, ani my bychom se nevyhnuli vlně paniky. Pak by nás ovšem od hluboké deprese nespasily tři hodiny pro kamionové dopravce, ba asi ani všichni svatí. I když přece jen - nechtěl by si to Petr Gandalovič s tím požadavkem na církevní ústupky ještě rozmyslet?

jiri.leschtina@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů