Pátek, 26. dubna 2024

Úředníci dostali služební kola, šetří čas a životní prostředí

Úředníci dostali služební kola, šetří čas a životní prostředí

Městský úřad v Moravské Třebové na Svitavsku zřejmě zavede do úřední řeči pojem služební bicykl. Je to kolo, na kterém pracovníci úřadu jezdí po městě, aby šetřili čas a životní prostředí. Ukládají jim to vnitřní předpisy. Město má služební kola celkem čtyři, pánská i dámská.

"Ano, když mám jednání mimo úřad třeba v některé z příspěvkových organizací, jedu tam na kole," říká vedoucí finančního odboru města Dana Buriánková. Jet na kole je podle ní zdravější než autem a rychlejší než jít pěšky. Ale to není jediný důvod, proč úředníci sedají na bicykl.

Nařizují jim to totiž vnitřní předpisy, konkrétně zásady ekologicky šetrného provozu úřadu. Podle nich mají zaměstnanci pro služební cesty po městě a blízkém okolí využívat služební kola v nejvyšší možné míře.

"Snažíme se to prosazovat, ale že bych striktně hlídal, zda lidé na jednání po městě na kole opravdu jezdí, to nedělám," říká tajemník města Stanislav Zemánek.

Sám na kole služebně nejezdí. V obleku si to prý neumí představit. Podobně mluví i starosta města Josef Ošťádal. Úředníkům však služební cyklistika vyhovuje. "Po projížďce se mi lépe pracuje," říká Buriánková.

Cyklojízda ve Třebové však zřejmě podle práva pravou služební cestou není. Úředníci totiž před jízdou nevypisují cestovní příkaz. "Tak daleko v administrativě jsme ještě nedošli," říká Zemánek.

"Pokud vím, ve formuláři cestovního příkazu pojem jízdní kolo ani není," říká starosta Josef Ošťádal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů