Pátek, 29. března 2024

Bursík je výsledkem voleb zklamaný

Bursík je výsledkem voleb zklamaný

Praha - Předseda Strany zelených Martin Bursík a další členové vedení vyjádřili zklamání nad výsledkem krajských a senátních voleb, v nichž jejich strana neuspěla. Nezískala totiž ani jednoho senátora a ani jednoho krajského zastupitele. Bursíkův stranický kritik Matěj Stropnický to označil dokonce za katastrofu.

Nejmenší vládní strana šla do letošních voleb optimisticky. Dosud měla jen dva krajské zastupitele a jen jednoho senátora, a proto věřila, že minimálně na krajské úrovni značně posílí a navíc získá dalšího člena horní komory. To se jí však nepodařilo.

"To není nulový výsledek, to je záporný výsledek," řekl Stropnický ČTK v reakci na to, že zelení přijdou i o své dva dosavadní zastupitele. To překvapilo i místopředsedkyni Kateřinu Jacques, která počítala s překročením pětiprocentní hranice v krajích. Naopak v senátních volbách zelení podle ní cítili, že bude těžké se prosadit.

Podle Bursíka doplatili na to, že se ČSSD podařilo volby proměnit v referendum o vládě, a také na nižší volební účast než při posledních parlamentních volbách, které ji vynesly do Poslanecké sněmovny. Podle Jacques v tom sehrály svou roli i omezené finanční možnosti zelených, kvůli nimž byli kandidáti strany v médiích vidět méně než jejich konkurenti.

"Těm volbám se podařilo dát punc voleb, kde se jedná o referendum, kde se rozhoduje mezi levicí a pravicí, a to je vždycky riziko pro menší strany," míní Bursík. "Doplatili jsme na to, že přišlo 40 procent voličů, zatímco při parlamentních to bylo 60. A podle všeho přišli lidé, které ta politika zlobí a přišli vhodit protestní hlas," hledal další důvod neúspěchu.

Podle Stropnického je ale tento výsledek vizitkou toho, jak se Strana zelených proměnila v průběhu vládního angažmá. "Voliči jí za to vystavili účet," uvedl kriticky.

Vinu za volební neúspěch vidí na rozdíl od Bursíka a Jacques u vedení strany. "Náš pan předseda málo dbá o skutečné zelené voliče a ti v nás přestávají vidět alternativu," tvrdí Stropnický. Doufá, že strana chyby, kterých se v kampani dopustila, řádně analyzuje, aby se z nich poučila před příštím parlamentním hlasováním. Pro to se vyslovil i Bursík nebo první místopředseda strany Ondřej Liška.

Vedení strany nepředpokládá, že volební krach výrazněji poznamená situaci uvnitř zelených. Ani Stropnický neočekává, že by byl svolán další sněm, který by razantně přehodnotil stranickou linii, neboť poslední sněm v Teplicích se konal krátce před volbami. "Já očekávám, že si z toho vezmou nějaké poučení lidé, kteří jsou za to zodpovědní," apeloval na své spolustraníky Stropnický.

Liška ovšem nevidí chyby jen na straně vedení. "Vnitrostranická opozice nese přinejmenším stejný díl viny za to, kam zelení doputovali," myslí si ministr školství a považuje za laciné, pokud kritici současného vedení využijí neúspěch ve volbách k rozpoutání dalšího napětí uvnitř zelených. Tyto spory před volbami podle Jacques nesou částečně vinu na výsledku SZ.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů