Čtvrtek, 28. března 2024

Zelení se z krajské politiky zcela vytratili

Zelení se z krajské politiky zcela vytratili
Co se senátních a krajských voleb týče, Strana zelených se z české politiky prakticky úplně vytratila.

Zázraky od zelených v těchto volbách asi nikdo nečekal, s výjimkou dvou krajských zastupitelů nic neobhajovala a mohla jedině překvapit. Ale nepřekvapila.

"Těm volbám se podařilo dát punc voleb, kde se jedná o referendum, kde se rozhoduje mezi levicí a pravicí, a to je vždycky riziko pro menší strany. Doplatili jsme na to, že přišlo 40 procent voličů, zatímco při parlamentních to bylo 60. A podle všeho přišli lidé, které ta politika zlobí a přišli vhodit protestní hlas," zanalyzoval výsledky krajských i senátních voleb předseda strany Martin Bursík.

Volební výsledky zelených dokonce zklamaly některé opoziční politiky.

Takový Michal Hašek, šéf poslaneckého klubu ČSSD a kandidát na hejtmana Jihomoravského kraje, si posteskl, že se zelenými tak trochu počítal do uvažované krajské koalice. Tahle vidina se mu s necelými čtyřmi procenty "zeleného" zisku v kraji vytratila.

V žádném z třinácti krajů nedokázali zelení získat ani jednoho zastupitele. O své dva jediné zástupce z voleb v roce 2004 nyní přišli právě v Jihomoravském kraji.

To, v čem Strana zelených dokáže být silná, se tak ukázalo pouze lokálně. Volby totiž strana suverénně vyhrála v obcích, které se potýkají s ekologickými problémy či hrozbami.

Zelení vyhráli v Horním Jiřetíně na Mostecku i v sousedních Černicích, které jsou ohroženy těžbou uhlí. Získali tam téměř 33 procent všech hlasů, druhá ČSSD měla o 15 procent hlasů méně. V krajském měřítku to ale neznamenalo nic.

S volbami mají ale zelení starost hlavně coby součást vládní koalice. Neúspěch ODS je pro vládu potenciálním ohrožením. A pád stávající koalice si Bursík nyní rozhodně nepřeje.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů