Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Elektrárenský koncern ČEZ připravuje žádost o posouzení dopadu na životní prostředí (EIA), které bude potřebovat pro případné rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. Uvedl to včera obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda. Dodal, že zisk ČEZ poroste v příštím roce a v roce 2010 opět o dvojciferná procenta. ČEZ se snaží rozšířit své portfolio jaderných elektráren a již podal žádost o posudek k rozšíření elektrárny v Temelíně o dva bloky. O posudek pro Dukovany zažádá ČEZ v brzké době, řekl Svoboda na středoevropském summitu o investicích ve Vídni. Podle něj je to otázka týdnů až dvou měsíců.

Do třetího listopadu může veřejnost na webových stránkách www.firmaroku.cz, vybrat ze sedmi nominovaných nejotravnější administrativní povinnost. O "výhru" se uchází například povinnost podnikatelů nakládat s ekologicky čistou zeminou jako s odpadem nebo povinnost vést takzvanou knihu jízd.

Karlovarský kraj v rámci projektu Vodácká Ohře připravuje konkrétní investice. Zřejmě už příští rok by mohla být upravena dvě nebezpečná místa na řece Ohři - Tuhnický jez a šlajsna v Kynšperku. Více už náměstek karlovarského hejtmana Jan Zborník.
Náklady na úpravu jezu v Karlových Varech - Tuhnicích, kde každoročně dochází k utonutí nebo vážným zraněním vodáků, jsou odhadovány na 20 milionů korun. Úprava propusti v Kynšperku na Chebsku přijde levněji, zhruba na pět milionů korun.

Solární elektrárna na zábradlí panelového domu, otevření auto-půjčovny vozidel na zemní plyn nebo obec, která podporuje vytápění domů biomasou. To jsou ekologické projekty nominované na cenu Energy Globe Award. „Cílem soutěže je ukázat každému jedinci, jak může ušetřit energii,“ řekl zakladatel soutěže Energy Globe Award Wolfgang Neumann. Po osmi mezinárodních ročnících se letos soutěž pro projekty hospodárného využívání energie dostává poprvé i do České republiky. Do posledního kola bylo z šesti kategoriích nominováno 18 projektů z celkem 106 přihlášených, výherci ceny budou vyhlášeny 27. listopadu v Brně. „Velký zájem o soutěž ukazuje důležitost podpory energeticky úsporných projektů,“ řekl zástupce organizátora soutěže Roman Šubrt z firmy Energy Consulting Service.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů