Pátek, 29. března 2024

Na český trh míří počítače z bambusu

Na český trh míří počítače z bambusu
Tchajwanská počítačová firma Asus začala na českém trhu nabízet notebooky vyrobené z bambusu. Po počítačích s krytem potaženým kůží jde o další řadu Asusu z přírodních materiálů. Firma chce notebooky Bamboo deklarovat své zaměření na ekologii.

Na nevšední design vsadili v minulosti i další výrobci počítačů. Například Sony loni představila notebook Vaio v klavírním laku, Acer prodával přenosný počítač v barvách Ferrari i se stylovou myší a Toshiba představila "měděný" notebook. Výrobce čipů Intel již v roce 2004 uvedl limitovanou edici notebooků s metalickým lakem nebo vrstvou křišťálu Swarovski. Důrazem na vzhled svých výrobků je znám i americký Apple.

Bambus je podle zástupců Asusu materiál, který dosahuje pevnosti srovnatelné s mnoha slitinami. Odolnost notebooků byla podle nich ověřena pří výstupu na Mount Everest. Tenké notebooky Asus Bamboo bude firma nabízet s obrazovkou o velikosti 11 a 12 palců a hmotnosti od 1,25 do 1,57 kilogramu.

Oba modely jsou osazeny procesory Intel Core2 Duo a operační pamětí DDRII. Uživatelé mohou volit mezi různými odstíny nebo laserem vytvořeným vzorováním.

Asus začal v druhé polovině letošního roku v přenosných počítačích využívat technologii Super Hybrid Engine, která přizpůsobuje výkon počítače aktuálním potřebám uživatele, a zvyšuje tak výdrž baterií až o 70 procent nebo může dodat až o čtvrtinu vyšší výkon.

Na optimalizaci výkonu a energetické účinnosti se podílí zejména inteligentní monitorování příkonu jednotlivých součástí notebooku a automatické úpravy napájení v reálném čase.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů