Pátek, 29. března 2024

Český designér zabodoval mizejícím jezerem

Český designér zabodoval mizejícím jezerem

- Váza Jana Čtvrtníka se umístila ve dvacítce nejzajímavějších ekologicky orientovaných objektů

- Vyhlásil ji deník Independent

Příběh o vysychajícím finském jezeře dostal českého designéra Jana Čtvrtníka na stránky deníku Independent.

Britské noviny tento týden vyhlásily "20 green great designs", dvacítku nejzajímavějších návrhářských počinů, které jsou tematicky spojeny s ekologií.

Independent ocenil Čtvrtníka za skleněnou vázu nazvanou Droog Aalto zpodobňující finské jezero, které se v důsledku globálního oteplování zmenšuje.

Sedmdesát let jezera

Jan Čtvrtník svou vázou složil hold legendárnímu finskému designérovi Alvaru Aaltoovi. Ten v roce 1937 vytvořil kolekci váz a jedna z nich byla údajně inspirována tvarem jezer v jeho rodné zemi.

Čtvrtník vyšel z původního obrysu Aaltovy vázy, ale výrazně zmenšil její vnitřní objem, aby ukázal, jak jezero za sedm desetiletí může vyschnout kvůli změnám podnebí.

"Šířka stěny vázy je mementem vlivu člověka na klima planety," říká designér s tím, že chtěl klimatické změny ukázat názorněji, než to umí grafy nebo čísla.

Elegantní skleněný solitér s oblými zákrutami inspirovanými finskými jezery se na stránkách Independentu ocitl v pestré společnosti.

Independent vybral do prestižní dvacítky počiny od designérů z deseti zemí, nejčastěji se ve výběru objevují Britové a Nizozemci.

Filtrační bicykl

Jedním z nejpraktičtějších oceněných objektů je "kolo-vodovod" od studia IDEO.

Bicykl byl navržen pro země, kde je těžko dostupná voda a lidé pro ni často musí chodit dlouhé kilometry. Součástí kola je filtrační systém poháněný pedály bicyklu, díky němuž se voda vyčistí po cestě od studny domů.

Pro příznivce recyklovaných materiálů Independent vybral "použitý" nábytek: dánské křeslo Nobody's chair vyrobené z pet lahví a "zelné křeslo" od japonského studia Nendo. Druhý z objektů je vlastně tlustým stohem srolovaných papírů, které se postupně zohýbají do tvaru křesla.

Do kategorie recyklovaných patří také ptačí budky vyrobené ze starých aukčních katalogů. Vydraženy byly, jak jinak, v charitativní aukci.

Britská designérská hvězda Ross Lovegrove v Independentu zabodovala "slunečním stromem", systémem pouličního osvětlení napájeným solárními panely.

Cihly s marketingem

Londýnský odborník na design Marcus Fairs, který vybíral dvacítku "zelených objektů" pro Independent, není jediný, koho nezvyklá váza Jana Čtvrtníka zaujala.

Třiatřicetiletý český designér s ní zvítězil již v září v soutěži Climate Competition, kterou vyhlásilo amsterodamské studio Droog.

Do finále Climate Competition postoupil kromě Čtvrtníka ještě jeden Čech: Jaroslav Juřica.

Juřica soutěžil s projektem +20 % EXTRA. Bíle natřená paleta s čtyřiačtyřiceti cihlami má podle autora reflektovat současné marketingové triky. Na každou z cihel namaloval žlutý proužek a opatřil jej nápisem 20 % navíc. Aby ještě víc připomínaly zboží na regálech supermarketů, dal jim čárový kód.

AUTOR: Petra Pospěchová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů