Sobota, 20. dubna 2024

Výstava ekologické architektury v Praze

Výstava ekologické architektury v Praze

Několik výstav prezentujících "zelenou" architekturu, tedy moderní domy šetrné k životnímu prostřední, bude k vidění v Praze. V tomto oboru mají velký náskok německy mluvící země, proto je jedna výstava věnována např. rakouským architektům Reinbergovi a Treberspurgovi, nechybí ale ani české projekty. Výstavy začínají 29. října.

Pro Galerii Jaroslava Fragnera vybral kurátor Petr Kratochvíl pět desítek českých staveb, pro něž bylo vedle primárního hlediska šetrného přístupu k přírodě důležité také kvalitní architektonické řešení.

"Název výstavy Zelená architektura tak neodkazuje ke konkrétním cestám úsporného a ekologického stavění, ale je metaforou dobrého bydlení v souladu s přírodou. Návštěvníci se mohou přesvědčit, že „zelený“ dům nemusí být nutně nudnou stavbou plnou izolace, obalenou solárními panely. Prezentované realizace se vyznačují snahou o symbiózu s krajinou a hledáním využitelných paralel s přírodními tvary a strukturami," uvedl kurátor.

Výstava Sluneční architektura v Rakousku představí v Betlémské kapli práci Georga W. Reinberga a Martina Treberspurga. Rakousko bylo už v 80. a 90. letech jednou z vůdčích zemí v realizaci solárních projektů. Dnes tato země vykazuje v Evropě nejvyšší hustotu pasivních domů. Výstava představuje nejdůležitější projekty těchto dvou architektů a ukazuje způsoby praktického použití ekologických konceptů.

Američan Mitchell Joachim ukazuje svou vizi budoucnosti v Galerii Jaroslava Fragnera. Zabývá se velkoměstem ovládaným "dokonalou technikou a ještě dokonalejší přírodou, která je chytře propojena s potřebami civilizace."

V pondělí 10. listopadu od 18 hodin se v Rakouském kulturním fóru v Praze uskuteční přednáška Prof. Martina Treberspurga na téma Sluneční architektura v Rakousku. Přednáška bude simultánně tlumočena do češtiny.

Stanislav Dvořák,  Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů