Pátek, 19. dubna 2024

Semináře pomáhají městům se získáváním financí na jejich aktivity

Semináře pomáhají městům se získáváním financí na jejich aktivity

OSTRAVA, 24. 10. 2008 – V souvislosti s druhou výzvou pro předkládání projektů v rámci Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí připravila Národní síť Zdravých měst ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí tři konzultační setkání k přípravě projektů pro financování aktivit místní Agendy 21. Účastníci setkání získali cenné informace o zkušenostech z první výzvy pro předkládání projektů.

Dne 15. října vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí (MŽP) druhou výzvu k předkládání žádostí o grant z Revolvingového fondu MŽP. Z tohoto zdroje lze financovat aktivity ve městech, obcích a regionech jako jsou například místní akce a kampaně pro veřejnost, kulaté stoly k řešení konkrétních palčivých problémů daného území, sledování a vyhodnocování indikátorů udržitelného rozvoje na místní úrovni a další aktivity a projekty, které přímo souvisí s naplňováním mezinárodního programu místní Agenda 21 (MA21)*, dle sady oficiálních Kritérií MA21.

Při této příležitosti uspořádala Národní síť Zdravých měst** (NSZM) ve spolupráci a za aktivní podpory MŽP tři konzultační setkání pro zájemce o čerpání financí z Revolvingového fondu MŽP. Ta se uskutečnila ve dnech 15. 10. v Praze, 16. 10. v Brně a 24. 10. v Ostravě. Účastnili se zejména zástupci měst a obcí, které MA21 již realizují a chtějí dále rozvíjet, ale i zástupci neziskových organizací, kteří se na MA21 aktivně podílejí. Na všech akcích byl přítomen zástupce MŽP, který podrobně představil aktuality k  Revolvingovému fondu MŽP, změny oproti první výzvě, silné a slabé stránky již hodnocených projektů a zejména konkrétní doporučení pro to, aby byl daný projekt úspěšný. Mgr. Michal Petrus, který se všech tří seminářů účastnil se svou prezentací a který má v rámci MŽP mj. zdroj Phare Revolving na starosti, nabídl všem zájemcům pomoc a osobní konzultace nad jejich projekty. Důležitým doplněním informací MŽP pak bylo představení tří projektů, které uspěly v první výzvě a mohou tak být příkladem hodným následování a jistou pomocí pro překladatele nových záměrů. Účastníci konzultačních setkání projevili o zkušenosti úspěšných projektů z první výzvy veliký zájem, na MŽP se obraceli s dotazy zejména v oblasti uznatelných a neuznatelných nákladů, vhodnosti aktivit, které je možno podpořit či kritérií úspěšnosti projektů.

Druhá výzva Phare Revolving je otevřena do 15. ledna 2008, více informací je k nalezení na odkazu www.mzp.cz. V první výzvě, která byla ukončena v dubnu 2008, byl z celkového počtu 41 podaných žádostí udělen grant 16 žadatelům, a to v celkové hodnotě cca 15 mil. Kč. Druhá výzva předpokládá stejný finanční objem.

Konzultační setkání u příležitosti druhé výzvy k předkládání projektů do Revolvingového fondu MŽP proběhla v rámci projektu NSZM s názvem „MAgNET“ zaměřeného na předávání zkušeností mezi městy, obcemi a regiony, které místní Agendu 21 již realizují nebo s ní teprve začínají.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů