Úterý, 19. března 2024

Naše nároky na přírodu dosahují kritických hodnot

Naše nároky na přírodu dosahují kritických hodnot

Podle dnes zveřejněné studie bude lidstvo ke svému životu už v roce 2030 potřebovat dvě planety, a to za předpokladu, že se nezastaví růst počtu obyvatel Země a že nedojde k omezení nadměrného využívání přírodních zdrojů.

Společná zpráva tří organizací: Global Footprint Network, Světového fondu na ochranu přírody (WWF) a Londýnské zoologické společnosti, která vychází dvakrát ročně, došla k alarmujícím závěrům: pokud se nic nezmění, bude lidstvo potřebovat ke svému životu dvě planety už v roce 2030, tedy o plné dvě dekády dříve, než se až donedávna předpokládalo.

Podle studie se např. během posledních 35 let snížila biodiverzita v ekosystémech na Zemi téměř o třetinu, i když v některých oblastech bylo dosaženo pokroků. Analýza využívání přírodních zdrojů lidmi navíc ukázala, že spotřebováváme o 30% více surovin, než je naše planeta schopna obnovit. Konkrétní důsledky takového jednání jako jsou odlesňování, nedostatek vody nebo globální oteplování může lidstvo pocítit už dnes, uvádí zpráva.

Přírodní zdroje jsou navíc, jak známo, na Zemi rozděleny nerovnoměrně – většina lidí žije ve státech, které jsou tzv. „ekologickými dlužníky“, což znamená, že jejich nadměrnou poptávku pokrývají z importů ze třetích zemí. Kupříkladu Unie spotřebovává dvakrát více statků, než je dlouhodobě udržitelné. Rekordmany jsou v tomto smyslu Španělé a Britové, jejichž „ekologický deficit“ činí 150%.

Studie popisuje velké množství možných řešení, jak nepříznivým trendům čelit. Rozvoj nových technologií může sice podle ní přinést nové možnosti, nicméně většina potřebných řešení už byla vynalezena a stačí je pouze vhodně aplikovat. Rozvíjející se ekonomiky mohou dostat další impuls pomocí transferu technologií z vyspělých zemí, je možné vylepšit plánování městských aglomerací, dát více pravomocí ženám, zlepšit vzdělávací systém a propagovat antikoncepci. Aby politiky zaměřené na tyto oblasti slavily úspěch a přispěly ke zlepšení životního prostředí, bude nezbytná spolupráce všech zainteresovaných subjektů: vlád, občanského sektoru i byznysu.

Zpráva důrazně varuje před fatálními důsledky „nicnedělání“ a uvádí, že důsledky současné ekonomické recese „blednou v porovnání s možnou ekologickou krizí“. Zůstává nicméně faktem, že nynější světová hospodářská krize odvádí pozornost od ekologických hrozeb. To se týká také Unie, kde mnoho členských států požaduje pro své podniky výjimky z právě schvalovaného klimaticko-energetického balíčku. Britský tisk navíc přišel v neděli se zprávou, že projekt výstavby ekologických měst na ostrovech se kvůli nedostatku financí „smrskl“ z deseti projektů na pouhé dva.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů