Sobota, 20. dubna 2024

Nemecko chce zrušiť daň pre ekologické autá

Nemecko chce zrušiť daň pre ekologické autá

Nemecká vláda chce zrušiť daň z nových automobilov s nízkou produkciou emisií na dva roky a podporiť tak automobilový priemysel trpiaci prudkým poklesom dopytu.

Podľa agentúry Reuters to dnes potvrdil nemecký minister životného prostredia Sigmar Gabriel. Opatrenie je súčasťou nového záchranného plánu, ktorý má sumou 25 miliárd eur podporiť najväčšiu európsku ekonomiku.

Minister financií Peer Steinbrück má návrh o zrušení daní predložiť nemeckým spolkovým krajinám. Aby mohlo opatrenie vstúpiť do platnosti, musia ho najprv odobriť kraje, keďže oni vyberajú poplatky za vozidlá.

Podľa nemeckého ministra životného prostredia má vyberanie daní prebrať štát a kraje odškodniť prostredníctvom dane z obratu.

Minulý rok vybral štát na daniach z automobilov zhruba 8,9 miliárd eur. Odhad výpadku daňových poplatkov na rok 2009 sa pohybuje na úrovni dvoch miliárd eur.

Podľa neoficiálnych informácií sa opatrenie bude týkať áut s emisnou triedou Euro-5 a Euro-6, ktorý si záujemcovia kúpia v priebehu budúceho roka. Vozidlá emisnej triedy Euro-4 zakúpené na budúci rok by mali byť oslobodené od dane na jeden rok.

V priebehu mesiaca už krajina oznámila finančný balíček pre banky vo výške 500 mliliárd eur zameraný na obnovu dôvery vo finančný sektor.


http://openiazoch.zoznam.sk/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů