Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologie si u Audi tentokrát žádá jen málo kompromisů

Ekologie si u Audi tentokrát žádá jen málo kompromisů

Malé písmeno e za známým označením TDI prozrazuje nejčistší A6 všech dob. Audi, podobně jako stále více výrobců, sáhlo v honbě za nižšími emisemi po malém dieselu, tvrdších pneumatikách a upravené aerodynamice. Němci se tak dostali až na slušných 5,3 litru na sto kilometrů a 139 gramů CO2 na kilometr.

Také nejslabší model samozřejmě dostal vizuální doplňky v souladu s faceliftem celé řady, což znamená především upravené nárazníky a nová světla. Ta přední mají nyní diody pro denní svícení a lampy vzadu jsou širší a podobné těm na nové A4. Kosmetické změny a snížení světlé výšky o dvacet milimetrů dostaly koeficient odporu vzduchu až na 0,28.

Pod kapotou definitivně skončila hlučná technologie vstřikování čerpadlo-tryska a také dvoulitrový diesel adoptoval systém common-rail. To se pozitivně podepsalo na kultivovanosti, přesto je motor slyšet více, než by se na velký manažerský sedan slušelo. Lehká změna mapování řídicí jednotky znamená, že výkon klesl z obvyklých 140 na 136 koní a výkony v přímce papírově utrpěly také kvůli delším převodům pětky a šestky, ale A6 zrychluje dobře díky slušnému točivému momentu a nedělá jí problémy ani jízda po autobahnu.

TDIe má konvenční podvozek s vinutými pružinami a pasivními kapalinovými tlumiči. Hladký německý asfalt zvládají dobře, stejně jako pohyby karoserie při prudkém brzdění a vyhýbacích manévrech na dálnici. Od podvozku proniká do kabiny trochu hluku, ale Audi je v tom tentokrát nevinně - více slyšet jsou pneumatiky s nižším valivým odporem, které se pravděpodobně rychle rozšíří na většinu vozů na trhu.

Úsporná opatření, mezi nimiž bychom našli třeba i použití odpojovacího alternátoru, skutečně fungují, zatím ale neznáme sumu, kterou si Audi za svůj stroj poručí. A je tu ještě jeden problém - 520d postrádá e, a přesto zvládá jezdit o 0,2 litru a tři gramy CO2 levněji. A to je hodně, protože dvoulitr BMW má o drtivých 41 koní víc.

Fakta

Audi A6 2.0 TDIe

  • Cena zatím nestanovena
  • Nejvyšší rychlost 208 km/h
  • 0-100 km/h 10,3 s
  • Spotřeba 5,3 l/100 km
  • Emise CO2 139 g/km
  • Hmotnost 1625 kg
  • Motor řadový čtyřválec, 1968 cm3, turbodiesel
  • Výkon 136 koní v 4000 ot./min.
  • Toč. moment 320 Nm při 1750 ot.
  • Převodovka 6stupňová manuální

 

První dojem * * * 1/2

Ekologie si tentokrát žádá jen málo kompromisů, ale konkurence má stále náskok.


(Martin Plaštiak, Autocar)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů