Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V souvislosti se znepokojivou situací v oblasti zaměstnanosti se sešli členové iniciativy CARS 21. Na konferenci bylo odsouhlaseno, jakým způsobem podporovat konkurenceschopnost automobilového průmyslu. Všichni účastníci si kladou za cíl, aby evropský automobilový průmysl dosáhl pozice světového leadera v oblasti výroby ekologických, bezpečných a cenově výhodných aut. Díky tomu se zlepší pracovní jistota zaměstnanců a životní prostřední. Konference také zdůraznila, že výrobci aut z EU potřebují být konkurenceschopní na celosvětovém trhu. Všichni investoři budou muset společně překonat technické, regulační a ekonomické překážky, aby byli schopni vyrábět kvalitní „zelná“ auta.

Starostové 29 velkých měst podél řeky Jang-c´, největší řeky v Číně, dnes podepsali ve městě Wu-han ve středočínské provincii Hu Bei multilaterální dohodu. Dohoda se zacílí na to, aby horní, střední a dolní toky této řeky plně sehrály svou převahu, a aby se vybudovala zlatá vodní cesta řeky Jang-c´ jako světová prvotřídní dopravní dráha.
Dopravní kapacita řeky Jang-c´ je na prvním místě světa v rámci tuzemské řeky v posledních dvou letech. Dosáhla v loňském roce 1.13 miliard tun.
Ale podle předpokladu odborníků, používání zlaté vodní cesty na řece Jang-c´ činí stále méně než 50 procent.

Nike výrazně rozšiřuje svoji "ekologickou" řadu Nike Considered Design a do roku 2011 chce podle standardů Considered vyrábět všechnu svoji obuv. Pro novou kolekci 2009 společnost vytvořila v této řadě 11 nových modelů sportovní obuvi, triček a bund. Řada Nike Considered vznikla před několika lety, výrobce u ní garantuje použití ekologicky šetrných materiálů, omezení odpadů a použití toxických chemikálií při výrobě. Rozšíření řady Considered je zatím největší v její historii.

Společnost ETA, tradiční česká značka malých domácích spotřebičů, zahájila svou akci „Vyměňte starý spotřebič za nový“. Záměrem společnosti ETA je podpořit ekologickou recyklaci malých domácích spotřebičů, které totiž stále často končí na skládkách. V rámci této akce tak mohou zákazníci odnést svůj starý domácí spotřebič do některé ze značkových prodejen ETA. Tam získají slevu až 1000 Kč na nákup nového přístroje. Akce běží od října do konce tohoto roku. V rámci akce společnosti ETA „Vyměňte starý spotřebič za nový“ mohou zákazníci nakoupit se slevou až 1000 Kč sedm druhů vysavačů, pekárnu chleba, mikrovlnou troubu, šlehač, pánev, domácí pípu nebo rychlovarnou konvici.

Protisekačková vyhláška začne říští rok platit v Němčovicích. Po zastupitelstvu obce se 124 obyvateli ji odsouhlasilo i ministerstvo vnitra. Vyhlášku o zákazu používání sekaček a pil v neděli a ve svátek si schválili lidé v srpnu v referendu. Od května do konce září tak němčovickým obyvatelům nebude rušit nedělní klid hluk ze sekaček na trávu, motorových kos, křovinořezů, pil a dalších hlučných strojů.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů