Čtvrtek, 18. dubna 2024

Profesionální poradenství a vstřícný přístup - to jsou služby EKOPORADEN

Profesionální poradenství a vstřícný přístup - to jsou služby EKOPORADEN

EKOPORADNY poskytují informace a poradenství o životním prostředí, environmentálních problémech a jejich řešeních. Jejich služby využívá nejen veřejnost, ale i podnikatelé, zástupci obcí či škol. Nejsnáze je mohou zájemci najít na www.ekoporadny.cz.

Co EKOPORADNY nabízejí?
Většina EKOPORADEN poskytuje všeobecné informace a poradenství. Některé z nich jsou však specializovány na konkrétní oblasti -- energetika, pasivní domy, zemědělství, ochrana vod, přírody, právo na informace apod.
"Jsou připraveny zpracovat posudek či analýzu konkrétního problému s návrhem řešení. Zkušenější poradci pomohou i s projektem či poskytnou právní pomoc například v případech účasti ve správním řízení", konstatuje Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC, koordinátor kampaně "Propagace sítě environmentálních informačních a poradenských center ČR".

Co může veřejnost od EKOPORADEN očekávat?
Značnou výhodou je nezávislost poradců. Poskytují nestranné, objektivní informace, se znalostí místa, ve kterém působí. Navíc za základní poradenství nevybírají žádné poplatky.
"Velmi důležité je zvyšování kvalifikace poradců. Ti se pravidelně vzdělávají, aby informace, které veřejnosti poskytují, byly co nejpřesnější", dodává Popp. Nabízí i další služby - půjčují literaturu z oblasti životního prostředí, pořádají akce pro veřejnost (přednášky, vycházky, exkurze, výstavy...) i pro užší cílové skupiny (zemědělce, stavebníky...), provozují internetové stránky, vydávají informační materiály a některé prodávají environmentálně šetrné produkty.

Kde EKOPORADNY působí?
V každém kraji České republiky působí několik EKOPORADEN. V rámci výše zmíněné kampaně byly vytvořeny internetové stránky www.ekoporadny.cz, které výrazně zjednodušují orientaci a jejich návštěvník si na nich může najít poradnu nejblíže svému bydlišti. Poradnu si může vybrat dle místa, kde působí, nebo tématu, kterému se věnuje. Stránky obsahují informace asi o 150 EKOPORADNÁCH.

Kampaň je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kontaktní osoba: Tomáš Popp
Telefon: 739 654 834
E-mail: tomas.popp@envic.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů