Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Voda z kohoutku v brněnských restauracích či jídelnách?
Z průběžného výzkumu brněnských restaurací v Brně prozatím zatím plyne, že pouze asi pět podniku nabízí aktivně k pití vodu z kohoutku, a našli jsme přibližně dvacet podniků, kde lze tento nápoj získat po zeptaní. Průzkum prováděl ekologický institut Veronica.

Rakousko své závazky vyplývající z takzvaného Kjótského protokolu s největší pravděpodobností nesplní. Uvedl to včera rakouský Účetní dvůr. Kjótský protokol z roku 1997 zavázal 35 vyspělých zemí světa snížit do roku 2012 emise skleníkových plynů v průměru o pět procent pod úroveň roku 1990. Splnění tohoto cíle je však prakticky vyloučeno. Emise se v Rakousku naopak zvýšily o 36 procent nad vytčený cíl.

Nařízení Komise (ES) č. 889/2008
Nařízení, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů. Nařízení nabývá účinnosti dne 1.1.2009

Nařízení Rady (ES) 967/2008, kterým se mění nařízení (ES) 834/2007 o ekologické produkci
Novela nařízení EU o ekologickém zemědělství, kterou se posouvá povinnost používání loga EU pro biopotraviny a povinnost uvádění informace o původu použitých biosurovin na 1. července 2010.

Společnost NWR včera oznámila, že započala přípravy na geologický průzkum v dole Debiensko v Polsku. Jako první budou zahájeny průzkumné práce ve stometrové hloubce, ty budou podkladem pro kompletní geologickou zprávu, která bude sloužit jako podklad při budování těžebních šachet. NWR se chystá do znovuotevření dolu Debiensko investovat 400-600 mil. EUR v následujících čtyřech až šesti letech. V současné době probíhají práce na studii proveditelnosti.

ZLÍN - Na všech veřejných studnách na území statutárního města Zlína je nové informační označení "Voda není určena k pití". Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí radnice Marie Masaříková.
"Přestože mnohé veřejné studny město Zlín nechalo v minulosti opravit a vyčistit, voda v nich stále nesplňuje požadavky na pitnou vodu," řekl náměstek primátorky Hynek Steska (ODS). I tak ale zůstávají studny významným zdrojem vody pro zahrádkáře a vítaným náhradním zdrojem užitkové vody v případě havárií na vodovodním řadu. Kvalitu vody ve všech veřejných studnách sleduje už několik let Odbor životního prostředí a zemědělství.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů