Sobota, 20. dubna 2024

Těžba azbestu ve světě přes prokázané negativní účinky roste!

Těžba azbestu ve světě přes prokázané negativní účinky roste!


Žáruvzdorný azbest byl využíván jako krytina střech, protipožární izolace budov, brzdové obložení, izolace vodovodních potrubí apod. Stal se běžnou součástí života. Dnes ovšem podle ILO (Mezinárodní organizace práce) ročně zabíjí v USA kolem 3 000 pracovníků ve stavebnictví a v Evropě ještě o 2 000 více jenom jako příčina mezoteliomu (nádor pohrudnice). Některé zdroje hovoří o každoročním prudkém přírůstku případů rakoviny plic způsobené expozicí azbestovému prachu.
Navzdory všeobecně známým rakovinotvorným vlastnostem se azbest stále těží a jeho těžba dokonce roste. Světová produkce činila 2,13 mil. t v roce 2002, 2,15 mil. t v roce 2003 a 2,23 mil. t v roce 2004, asi třetina z tohoto množství pochází z Ruska. Dokonce se pořádají odborné konference, které poukazují na azbest jako na materiál, který není škodlivý, a je žádoucí a výhodné ho používat. Kanada, která to sama zakázala, těží a expeduje dvě stě tisíc tun azbestu ročně, především do rozvojových zemí.
Onemocnění související s azbestem se nejčastěji projeví po dlouhé době od prvního kontaktu – např. mezoteliom, nádor ve výstelce plic, se obvykle vyvíjí 30–40 let, pak však způsobí rychlou smrt. Stejně tak azbestem způsobená rakovina plic má dlouhou latentní dobu a velmi pozvolný průběh je zaznamenáván i u azbestózy – postupné náhrady plicní tkáně vazivem. Nejintenzivněji se azbest používal v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. V bývalém Československu vyrábělo stavební materiály s podílem azbestu jedenáct společností. V letech 1975–1990 se ho ročně spotřebovalo kolem 50 000 t, ze 70 % našel využití ve stavebnictví. Nejrizikovější skupinu, ohrožovanou u nás azbestovými nemocemi, tak dnes, kdy je v Evropské unii používání azbestu prakticky zakázáno, tvoří zejména pracovníci ve stavebnictví, údržbě nebo čisticích pracích. Je potřeba poznamenat, že při ,klasickém‘ průběhu demolice jsou ohroženi všichni v širokém okolí budovy.

ZDROJ: www.konstrukce.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů