Úterý, 23. dubna 2024

V Praze se koná mezinárodní seminář věnovaný ekoškolkám

V Praze se koná mezinárodní seminář věnovaný ekoškolkám

Ve čtvrtek a v pátek se na pražském magistrátu koná mezinárodní seminář, určený zástupcům veřejné správy a pedagogům z mateřských škol, věnovaný ekoškolkám – mateřským školkám uplatňujícím v praxi ekologickou výchovu.

 

Seminář se soustředí na vymezení problémů spojených s provozem různých typů ekologicky zaměřených školek a na začleňování ekovýchovných programů a principů do činnosti mateřských škol.

 

„Seminář zároveň představí dobrou praxi Spolkové republiky Německo v této oblasti, zejména se zaměřením na tzv. lesní školky, což je pro nás velmi inspirativní,“ říká ředitel odboru environmentálního vzdělávání MŽP Tomáš Kažmierski. Seminář je prvním konkrétním krokem spolupráce českého a německého MŽP v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty.

 

Problematikou ekoškolek se bude v budoucnu zabývat ministerstvem koordinovaná meziresortní pracovní skupina pro kontakt dětí s přírodou [1]. „Odcizování zejména městských dětí přírodě a přírodnímu prostředí je bohužel realita. Děti mají stále řidší kontakt s přírodou a neznají základní ekologické vazby. Z toho pak plyne, že nevědí, že mléko dávají krávy nebo že krávy nejsou fialové, jako na obalech čokolád. Rozvoj ekologických přístupů v praxi mateřských škol je důležitým krokem jak tomu čelit,“ vysvětluje ředitel Kažmierski. 

 

Akce probíhá ve dnech 13.-14. listopadu v konferenčních a jednacích prostorách Magistrátu hlavního města Prahy. Záštitu nad akcí převzalo Ministerstvo životního prostředí ČR, Ministerstvo životního prostředí Spolkové republiky Německo, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a radní pro ŽP hlavního města Prahy Mgr. Petr Štěpánek, CSc. [2].

 

Kontakty:

Miroslav Novák odbor environmentálního vzdělávání MŽP, tel. 267 122 272, e-mail: miroslav.novak@mzp.cz

Blanka Toušková, SSEV Pavučina, tel. 234 621 386; info@pavucina-sev.cz

Naďa Frélichová, Apus, o. s., tel. 724 159 702; ekoskolky@apusos.cz

Anna-Katharina Klauer, Sächsische Landesstiftung Natur und Umwelt, tel.: +49 341 235 3630, anna-katharina.klauer@lanu.de
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů