Středa, 24. dubna 2024

Martin Bursík bude jednat s Andreasem Carlgrenem o spolupráci českého a švédského předsednictví EU

Martin Bursík bude jednat s Andreasem Carlgrenem o spolupráci českého a švédského předsednictví EU

Především úzká spolupráce během nadcházejících předsednictví V Radě EU bude tématem úterního jednání ministra životního prostředí ČR Martina Bursíka a švédského ministra životního prostředí Andrease Carlgrena, kteří se sejdou ve Stockholmu.

České předsednictví v Radě EU začíná 1. ledna a končí 30. června 2009. Počínaje prvním červencem příštího roku převezmou pomyslnou půlroční předsednickou štafetu právě Švédové. „Informovat Andrease Carlgrena o prioritách českého předsednictví nemusím. Dobře je zná, protože jsme spolu s Francouzi na společném programu našich tří předsednictví velmi dobře spolupracovali,“ říká Martin Bursík.

S Andreasem Carlgrenem budou proto v úterý mimo jiné domlouvat například přesný harmonogram společných jednání s klíčovými partnery Evropské unie pro novou globální dohodu o redukci skleníkových plynů, která po roce 2012 nahradí současný Kjótský protokol. „To, že budeme se zeměmi, jako jsou USA, Rusko, Čína, Indie či Brazílie jednat společně, je pro tyto partnery velmi významným signálem, že Evropa a její postoj k nové klimatické dohodě je konzistentní. Navíc reprezentujeme obě části Unie – „starou“ i „novou“, která prošla hospodářskou transformací,“ říká Martin Bursík.

Ministři budou hovořit rovněž o harmonogramu a tématech neformálních zasedání Rady EU pro životní prostředí, která v roce 2009 budou ČR i Švédsko organizovat, ale také o další agendě, o které budou obě země moderovat v následujícím roce evropskou debatu.

Tisková konference obou ministrů se koná v úterý 18. listopadu od 11:40 v místě jednání, kterým je Villa Bonnier, Nobelgatan 13, Stockholm.

Kontakt pro média:

Mattias Johansson, tiskový mluvčí MŽP Švédska, tel.: +46 840 522 69, mob.: +46 709 502 245, e-mail: mattias.johansson@environment.ministry.se.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů