Pátek, 29. března 2024

Zúčastnili se a nechali ho doma

Zúčastnili se a nechali ho doma

Brno (13. listopadu 2008)  Do soutěže s názvem Nechte ho doma! se zapojilo sedm odvážných. Na dobu jednoho týdne se snažili co nejméně používat osobní auto a co nejvíce se pohybovat jinými způsoby dopravy šetrnými k životnímu prostředí. Díky tomu zabránili společnými silami vypuštění 98 kg CO2 do atmosféry. Projekt Nechte ho doma získal druhou cenu v soutěži CO2 vy na to?, kterou vyhlásili Nadace Partnerství a British Council v únoru 2008.

Soutěžící si vedli podrobný deník. Zaznamenávali si do něj všechny cesty, které během celého týdne podnikli. Snahou každého soutěžícího bylo nahradit co nejvíce cestování autem za jiné možnosti dopravy. Ke konci soutěže pak každý obdržel krátký dotazník ohledně průběhu a svých zkušenostech.

Dohromady nachodili soutěžící 97 km, najezdili 85 km na kole a 1953 km absolvovali kombinací hromadné dopravy a chůze, autem najeli 434 km. Pokud by to vydrželi celý rok, snížili by tak množství vyprodukovaného CO2 o 5 000 kg. „Další potenciál soutěže vidím obzvláště pro firmy a organizace, které mají zájem propagovat šetrnější způsob dopravy a zdravý životní styl mezi svými zaměstnanci,“ dodala organizátorka soutěže Renata Vail.

Výhercem v kategoriích maximálního snížení používání auta a největšího počtu km najetých na kole se stala Klára Borovičková z British Council. V soutěžním týdnu nahradila 265 km, které by obvykle absolvovala autem, jiným dopravním prostředkem. Zároveň najezdila 45 km na kole. „Asi nejzajímavější moment byl, když jsem si po soutěžním týdnu sečetla všechny kilometry a uvědomila jsem si, kolik toho člověk nacestuje, nachodí a najezdí,“ sdělila výherkyně.

Kontakt: Renata Vail, 777 642 587, renatavail@yahoo.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů