Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jak zodpovědně investovat?

Privátní bankéři a investice do trvale udržitelného rozvoje
Jak zodpovědně investovat?

Rostoucí popularita biopotravin a výrobků férového obchodu naznačuje, že utrácet zodpovědně, s ohledem na sociální a ekologický dopad spotřeby, se stává i v České republice módní záležitostí. Je ale možné stejně zodpovědně také investovat?

V současné realitě globální finanční krize je rozhodování o tom, kam vložit prostředky, důležitější a obtížnější než kdykoli předtím. Proč tedy nezvážit dlouhodobé investice do odvětví a společností, které šetří energií, nepoškozují životní prostředí, pomáhají místním komunitám nebo vyrábějí produkty s potenciálem uspokojit očekávané trendy v demografickém vývoji a zdravotním stavu světové populace?

INVESTICE A TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ

Investice s ohledem na trvale udržitelný rozvoj jsou ve světě financí pořád relativní novinkou, která ještě trvale nevešla do povědomí investorů. Jak je tedy lze charakterizovat? Investice tohoto typu jsou založené na strategii vycházející z přesvědčení, že faktory trvale udržitelného rozvoje - otázky ekonomické, sociální, životního prostředí či etické - mají z dlouhodobé perspektivy přímý vliv na světovou ekonomiku a ceny akcií společností. Způsob výběru investic odráží přesvědčení, že tyto faktory přímo ovlivňují obchodní strategii. Proto jsou vyloučeny obory nebo firmy, jejichž podnikání se považuje za "neodpovědné", například zbrojní, tabákový nebo herní průmysl. Při posuzování investičních příležitostí se pak kombinuje hledisko trvale udržitelného rozvoje s fundamentální analýzou.

Příkladem finančníků, kteří se intenzivně angažují v těchto typech investic, mohou být privátní bankéři z Lombard Odier Darier Hentsch & Cie. Tvrdí, že investice zohledňující trvale udržitelný rozvoj jsou nejen možné, ale z dlouhodobého hlediska i výhodné. Ve spolupráci s Generation Investment Management LLP, založenou před čtyřmi lety Al Gorem a Davidem Bloodem, bývalým generálním ředitelem společnosti Goldman Sachs Asset Management, nabízejí investorům příležitost uložit peníze tam, kde se právě aspekty trvale udržitelného rozvoje pojí s potenciálem nadprůměrného zhodnocení.

Investiční fondy, mimo jiné i LODH Horizon Generation Global Fund, umožňují privátním a institucionálním investorům účast na investicích, které by pro ně za normálních okolností byly jen obtížně dostupné. Zohledňují přitom faktory, jako jsou dopady globálního oteplování, šíření světových pandemií a jejich vliv na růst HDP, kvalita a dostupnost vodních zdrojů, stárnutí populace, migrace na dostupnou pracovní sílu či vliv urbanizace.

PORTFOLIO FONDU GENERATION

Firmy, které jsou v portfoliu fondu Generation a které ve svém podnikání respektují trvale udržitelný rozvoj, je možné hledat v různých odvětvích. Zdaleka nejde jen o ty, které mají co do činění s ekologií či obnovitelnými zdroji, i když takto zúženě se někdy trvale udržitelný rozvoj chápe. Může se jednat třeba o společnosti farmaceutické, z oblasti IT, telekomunikací či zdravotních technologií - pokud splňují kritéria zohledňující trvale udržitelný rozvoj (viz rámeček). V případě fondu Generation pomáhá investičnímu týmu při identifikaci klíčových faktorů trvale udržitelného rozvoje, které z dlouhodobého hlediska pravděpodobně ovlivní ziskovost investic, Rada poradců. Té předsedá Al Gore a zahrnuje významné osobnosti světové ekonomiky, politiky a ekologie.

LODH Horizon Generation Global Fund spravuje majetek (k 30. 9. 2008) v hodnotě 4 mld. USD. Vyhledává firmy s kvalitním managementem, schopné maximálně těžit z dlouhodobých globálních změn. Typické portfolio zahrnuje 30 až 50 společností z různých částí světa, jejichž akcie mají výrazný růstový potenciál. "Nynější krize mimo jiné přesně potvrzuje, že uvažování ve čtvrtletním horizontu je pasé. Spolehlivou cestou, jak se vymanit ze současného finančního zemětřesení jsou právě dlouhodobé investice do prověřených společností," podotýká Mark Mills, ředitel Generation.

KRIZE JAKO PŘÍLEŽITOST

Nynější bezprecedentní pády akcií na světových burzách šíří mezi investory paniku. Září pro ně bylo vlivem finanční krize, která se rozšířila do celého světa a ovlivnila globální ekonomiku, měsícem nejcitelnějších ztrát. Navzdory koordinovaným masivním finančním injekcím ze strany centrálních bank a znárodnění několika finančních institucí v USA a Evropě byly peněžní trhy doslova ochromeny. Nové důkazy o zhoršování globální hospodářské situace zasáhly i rozvíjející se trhy. Jejich indexy se prudce propadaly, přičemž nejvíce utrpěly Rusko a Čína.

Akciové trhy však ztrácely ve všech regionech i odvětvích. Trhy komodit klesaly tři měsíce za sebou s výjimkou vzácných kovů. Za této situace investoři upřednostňovali odvětví defenzivní a necyklické povahy, například zdravotnictví a spotřební zboží. V tomto vysoce labilním investičním prostředí vykázal fond LODHH Generation Fund za září dobrý výsledek ve výši -4,8 %, zatímco srovnatelný index MSCI World ND Index se propadl o 7,7 %.

Z pohledu investic, které zohledňují trvale udržitelný rozvoj, znamená krize víc než kde jinde i příležitost - nejen k výhodnému nákupu, ale i k zamyšlení nad změnou investičního chování směrem k zodpovědnějšímu, dlouhodobějšímu přístupu. Mantra stále se zvyšujícího neomezeného blahobytu, která ovládala myšlení i konání mnoha mocných ekonomů světa, se nyní zhroutila jako domeček z karet. Jako jeden z pilířů ekonomiky, které bude třeba znovu vystavět, se nyní zřetelně o slovo hlásí právě investice, které zohledňují trvale udržitelný rozvoj.


Klíčová témata udržitelného rozvoje a trendů

Jednou z hlavních součástí investičního procesu u tohoto typu investování je identifikace klíčových témat udržitelného rozvoje a budoucích trendů. U uvedených témat se očekává, že budou mít zásadní vliv na schopnost firem udržet ziskovost:

- změny klimatu

- chudoba/skutečné potřeby

- lidské zdroje

- podnikový management

- korupce

- pandemie/HIV/AIDS

- voda

- lobbing

- zapojení zainteresovaných stran

- demografický vývoj/urbanizace.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů