Sobota, 20. dubna 2024

Astronautům se ztratil pavouk

Astronautům se ztratil pavouk
Nezvykle budou astronauti slavit desáté výročí založení Mezinárodní kosmické stanice (ISS). K obvyklým povinnostem jim totiž přibyla nová: najít pavouka. Z kontejneru, jímž minulý týden na stanici raketoplánem Endeavour doputovali dva pavouci arichnidové, jeden zmizel.

"Nezmizel, jenom není k nalezení," tvrdí manažeři programu NASA na internetových stránkách listu The Times.

Zmizení pavouka je už druhým nezvyklým incidentem na ISS v posledních dnech. Při výstupu do kosmu totiž astronautce Heidemarie Stefanyshynové-Piperové uletěl kufřík s nářadím.

Astronautům možná občas něco uletí, ale uprchlý předmět vědeckého výzkumu je novinka. Dvojici pavouků i s příslušným počtem much a larev na krmení vyslali do kosmu vědci z Coloradské univerzity, aby pomohli přitáhnout pozornost dětí a mladých lidí k výzkumu. Chtěli odpovědět na jednu otázku školáka: jaké pavučiny pavouci tkají ve stavu beztíže.

"Síť je víceméně trojrozměrná a vypadá, jako by byla prostě všude uvnitř pavoučí přepravky," uvedla astronautka Sally Magnusová s tím, že nelze vysledovat žádné pravidelné tvary či obrazce jako u pavoučích sítí na zemi.

Jeden, nebo dva?

Kde se pavouk nalézá, je zatím nejasné. Může totiž být v přepravce svého kolegy, která je plná sítí a nelze poznat, kolik tam je pavouků. Pavouk byl totiž stavem beztíže tak zmaten, že celou přepravku zaplnil sítěmi, aby nepoletoval.

Verzi "dva v jedné krabici" dávají přednost astronauti v raketoplánu, zatímco na zemi v řídícím středisku si experti myslí, že pavouk je někde v nákladovém prostoru raketoplánu.

Možné také je, že čilý pavouk se vydal na výlet po kosmickém plavidle. "Nevěříme, že by se mu povedlo utéct z nákladového prostoru," řekl náměstek ředitele programu ISS Kirk Shireman. "Jsem si jistý, že ho během následujících dní najdeme, jak si někde plete síť."

Největší experiment

Ztracený pavouk přitáhl pozornost k ISS v den, kdy uplynulo přesně deset let od počátku stavby stanice. Tu vědci na celém světě považují za jeden z největších a nejsložitějších vědeckých a technologických experimentů, které kdy lidstvo podniklo.

Na stanici spolupracují vedle vůdčí americké agentury NASA Rusko, Kanada, Japonsko a Evropská vesmírná agentura. Jejím prvním členem z řad států bývalého východního bloku se stala minulý týden i Česká republika. Počet členských států agentury se tak zvedl na osmnáct.

Zásobování stanice je závislé na ruských raketách a amerických raketoplánech. Oba druhy dopravy však v posledních letech trpí různými problémy a nedostatky, což komplikuje dlouhodobé plány vědců i politiků na cesty na Měsíc a Mars.

Nyní astronauti opravují anténu, další výstupy do kosmu se plánují v nejbližších dnech. I po ztrátě kufříku s nářadím mají prý dostatek vybavení, aby úkoly splnili.

Raketoplán Endeavour dopravil na ISS sedm astronautů a 14,5 tuny vybavení včetně dvou nových komor pro spaní, toalety, stroje na cvičení, ledničky a nového systému pro čištění vody. Systém má pro budoucí provoz stanice velký význam, protože má recyklací kapalných odpadů, a to včetně moči, výrazně přispět k zajištění dostatku pitné vody pro posádku ISS.

Systém na recyklaci moči astronauti poprvé zkouší během tohoto týdne. Vzorky odvezou s sebou na Zemi, než tuto vodu astronauti budou pít, musejí projít testy. Dostatek vody je velmi důležitý mimo jiné i proto, že v budoucnu by se měla posádka ISS rozšířit z nynějších tří na šest osob.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů