Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rada EU pro zemědělské otázky během dneška dospěla k dohodě v rámci programu distribuce ovoce a zeleniny dětem ve školách, který by měl fungovat v celé EU. Evropská komise poskytne ročně na distribuci ovoce a zeleniny do škol 90 milionů euro. Tyto finanční prostředky budou dorovnávat vnitrostátní a soukromé fondy členských států využívajících tento program. Programy jsou spolufinancovány, buď v poměru 50:50, nebo v poměru 75:25 v tzv. konvergenčních regionech, kde je HDP na obyvatele nižší, a v nejvzdálenějších regionech. Povinnost příspěvků od rodičů závisí na rozhodnutí jednotlivých států. Cílem programu „Ovoce do škol“ je podpořit správné stravovací návyky u mladých lidí, neboť studie ukazují, že si tyto návyky udržují i později v životě. V současnosti se odhaduje se, že 22 milionů dětí v EU trpí nadváhou. Realizace programu bude zahájena na počátku školního roku 2009/2010.

Pilotní projekt sběr bioodpadu zahájilo město Zlín v části Podvesná. Tamní občany chce s jeho vyhodnocením seznámit na veřejné schůzce 25. listopadu. Postupně plánuje rozšířit tuto aktivitu i do ostatních lokalit Zlína. Občané Podvesné sbírali bioodpad z domácností a zahrad od května do října. Dostali k tomuto účelu od Technických služeb speciální nádoby. „S výsledky seznámíme tamní obyvatele na setkání, které se uskuteční příští úterý v 17 hodin v jídelně Základní školy Komenského I na Havlíčkově nábřeží,“ přiblížila mluvčí radnice Marie Masaříková.

Otevřené výběrové řízení na zřízení a provoz informačního střediska pro potřeby operačního programu "Životní prostředí" v období let 2009 až 2013 vyhlásilo v minulém týdnu Ministerstvo životního prostředí. Zakázka, jejíž rozpočet činí téměř osm a půl milionu korun, zahrnuje dodávku vybavení infocentra, personální zajištění a poskytnutí služeb na propagaci. Termín pro zaslání přihlášek je 22. prosince.

Berlín - Nejnovější vydání svého kultovního erotického kalendáře dnes v Berlíně poprvé představil italský výrobce pneumatik Pirelli. Modelky v květnu pózovaly letošnímu tvůrci snímků, americkému fotografovi Peteru Beardovi, převážně v savaně africké Botswany. Fotografie mají ekologický podtext a mají upozornit na zranitelnost přírody a závažné jevy, jako jsou klimatické změny.
http://www.pirellical.com/thecal/calendar.html

Evropská komise včera schválila zákon „EU a oblast severního pólu", ve kterému zdůraznila vliv klimatických změn a lidské činnosti na severní pól a stanovila cíle akce ochrany prostředí v této oblasti a sérii koordinačních opatření.
Člen EU odpovědný za záležitosti rybářství a moře Joe Borg se vyslovil v tom smyslu, že mnoho politik EU v oblasti klimatických změn, prostředí, energetiky, rybářství, mořské dopravy a vědeckého výzkumu má na severní pól přímý vliv. Proto musí EU podniknout jednotnou akci.

Podle zprávy čínského listu Žen-min-ž´-pao čínský státní turistický úřad nedávno informoval , že označil rok 2009 za „Rok čínského ekologického turismu" na hlavní téma „Do zeleného turismu a pocítit ekologické civilizace".
Státní turistický úřad poukázal na to, že v posledních letech se velmi rychle rozvíjela ekologická turistika v Číně, což se už stal populárním turistickým typem pro stimulaci ochrany životního prostředí a harmonie mezi lidem a přírodou.Tento typ turistiky se těšil oblíbě u tuzemských i zahraničních turistů. Cílem uspořádání „Roku čínského ekologického turismu" je rozšířovat ekologické turistické výrobky, popularizovat koncepci turismu s ochraně životního prostředí, podporovat turistický obchodní způsob se šetření energí, a nastolit nový a moderní styl turistické spotřeby, tím budovat čínský zelený turismus s trvale udržitelným rozvojem.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů