Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologické automobily jsou vizí budoucnosti

Ekologické automobily jsou vizí budoucnosti
Brusel nabádá výrobce automobilů, aby dodrželi své závazky ohledně snižování emisí.Světová finanční krize dopadla na automobilový průmysl v EU, který je největším výrobcem automobilů na světě.

Hospodářské potíže přinutily Evropskou komisi přehodnotit svou strategii pro automobilový průmysl. V Bruselu se konala konference, na které si zainteresované strany vyměnily informace a vyhodnotily výsledky.
Konference se konala ve chvíli, kdy se v EU debatuje o právních předpisech na snížení emisí oxidu uhličitého u automobilů o pětinu do roku 2012 – na 130 g/km. Účastníci se dohodli na vývoji ekologických automobilů, čímž by se přispělo k boji proti globálnímu oteplování a zároveň se toto odvětví udrželo konkurenceschopným. Bude proto vytvořena operační skupina k propagaci ekologických aut.

Automobily přispívají k emisím CO2 přibližně 12 %. Účastníci konference se shodli na tom, že úsilí vynaložené na snižování emisí nesmí být zaměřeno pouze na auta, ale také na paliva, řidiče a silnice. Výzkum se zase musí soustředit na nejslibnější technologie, jako je hybridní, elektrický a vodíkový pohon.

Komise formulovala svou strategii pro automobilový průmysl v roce 2007. Tento souhrnný plán se zaměřuje na snižování regulační zátěže, zlepšování přístupu na zámořské trhy, podporu inovací prostřednictvím výzkumu a zvyšování bezpečnosti na cestách.

Výrobci automobilů naléhají na Komisi, aby jim povolila půjčku ve výši 40 miliard eur na vývoj ekologických aut. Tato myšlenka si získala v Evropě podporu poté, co americká vláda pro svůj automobilový průmysl nedávno schválila půjčky na nízký úrok v celkové výši 20 miliard eur (25 miliard dolarů) na financování vývoje hospodárnějších aut.

Omezení automobilových emisí je součástí balíčku právních předpisů pro boj proti změně klimatu, který chce Komise do konce roku schválit. Komise varovala členské státy, aby nenechaly tento balíček padnout kvůli hospodářskému poklesu.

Automobilový průmysl jako hlavní ukazatel evropské ekonomiky představuje okolo 3 % HDP a 7,5 % celkové průmyslové výroby. Přímo zaměstnává více než 2 miliony lidí a nepřímo podporuje dalších nejméně 8 milionů pracovních míst.

Zdroj EK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů