Čtvrtek, 25. dubna 2024

Martin Bursík se setká se svým srbským protějškem Oliverem Dulićem

Martin Bursík se setká se svým srbským protějškem Oliverem Dulićem

Na krátkou návštěvu České republiky dnes přijel na pozvání místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Martina Bursíka srbský ministr životního prostředí a územního plánování Oliver Dulić. Jedná se o první setkání obou ministrů, ministr Dulić je ve funkci od 7. července 2008. Srbský ministr jedná po celý den se zástupci MŽP a Státního fondu životního prostředí, s ministrem Bursíkem se pak setká na pracovní večeři.

Program jednání zahrnuje diskusi o budoucnosti rozvojové pomoci, kterou ČR v současnosti Srbsku poskytuje. Velká část financí z rozvojové pomoci je poskytována právě na projekty ochrany životního prostředí, především v oblastech odstraňování ekologických škod, odpadového hospodářství, opatření dodávek kvalitní pitné vody, ale i v oblastech úspor energie nebo environmentálního vzdělávání. 

Na programu jednání obou ministrů je i české předsednictví EU a jeho priority v oblasti životního prostředí i ve vztazích EU se zeměmi západního Balkánu. Česká republika podporuje zapojení a integraci Srbska do evropských institucí a intenzivně předává Bělehradu své zkušenosti z transformačního procesu. Mezi další možnosti bilaterální spolupráce patří i spolupráce Srbska s EU, do které se Česká republika může rovněž zapojit přes evropský program předvstupní pomoci IPA a twinningové projekty, spolupráce Srbska se Státním fondem životního prostředí i v mezinárodních programech OSN či Světové banky.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů