Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve dnech 3.-5.11.2008 proběhla v Brně (kongresové centrum BVV) v pořadí již <strong>třetí česká fotovoltaická konference</strong>. Jednalo se o dosud největší akci v ČR, která se zaměřuje na problematiku výroby elektřiny ze Slunce. Přednášky předních vědců z ČR a Slovenska o novinkách a vývoji ve fotovoltaickém odvětví byly doplněny o aktuální informace z oblasti legislativy (výkupní ceny příštího roku), trhu (účast firem a provozovatelů FV elektráren, prezentace a minivýstava), dotační politiky ČR a financování fotovoltaických projektů, problematiky připojení do sítě, stavební legislativy atd.

Skotský premiér Alex Salmond jásá, opozice zuří. Skotsko je rozděleno v názoru na budoucí golfové hřiště. Postaví ho americký magnát Donald Trump za miliardu liber a prý tím zničí vzácný ekosystém písečných dun v hrabství Aberdeenshire. "Fakt, že projekt byl schválen v plném rozsahu, ukazuje na nehorázné pohrdání zákonnou ochranou těchto dun," zabouřil pro BBC News představitel zelených Patrick Harvie. Plán nezahrnuje jen osmnáctijamkové hřiště, nad nímž by pravděpodobně došlo ke kompromisu. Součástí projektu je však také luxusní hotel se 450 pokoji, 950 rekreačních domků, 36 golfových vil a 500 domů vyšší kategorie. Dvaašedesátiletý Trump, v jehož portfoliu tvoří významnou část reality, přitom tvrdí, že lokalitu vybral, aby se přihlásil ke svým skotským kořenům. "Věřím, že občané Skotska budou konečnou podobou nesmírně nadšeni," uvedl v komentáři nad vládním rozhodnutím.

Moravskoslezský kraj se stal prvním regionem v tuzemsku, který má připraven systém bezbariérového cestování a turistiky. Bezbariérová turistika už má i své speciální logo, díky kterému budou lidé schopni identifikovat nabídku příhodných lokalit a produktů cestovního ruchu. Projekt pod názvem "Beskydy pro všechny" usiluje o zpřístupnění turistické infrastruktury, produktů a destinací všem, kteří mají specifické potřeby. V systému, jenž je mimo jiné komunikován přes web www.jedemetaky.cz, je už celkem 58 hotelů a penzionů, z toho 19 zařízení již obdrželo značku "Bez bariér".

Dva tuzemské hotely letos uspěly v celosvětové soutěži World Travel Awards, která je v turistickém průmyslu považována za obdobu filmového Oscara. Zámecký hotel Chateau Mcely byl vyhlášen nejlepším ekologicky šetrným hotelem na světě a pražský hotel Carlo IV. získal titul nejlepší hotel pro obchodní klientelu v Evropě. Vyplývá to ze zprávy agentury CzechTourism.

Firmy berou stále více v potaz otázku životního prostředí, což ovlivňuje jejich chování při určování firemní strategie. Před třemi lety ji považovalo za důležitou okolo 30 procent nájemců kanceláří, dnes toto číslo překročlilo 50 procent. Vyplývá to z průzkumu Global Business Barometer. Na 77 procent vrcholných pracovníků globálních firem je ochotno zaplatit za zelenou budovu vyšší cenu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů