Pátek, 29. března 2024

Produkce elektřiny z biomasy v ČR roste

Produkce elektřiny z biomasy v ČR roste

Ve třetím čtvrtletí roku 2008 vyrobila Skupina ČEZ v domácích elektrárnách více než 65 GWh elektřiny z biomasy. Dalšími 34 GWh přispěly polské elektrárny Skawina a ELCHO. Od začátku roku vyrobily elektrárny ČEZ v ČR z biomasy 234 GWh, což by pokrylo spotřebu téměř 70 tisíc domácností. Dohromady s polskými provozy bylo za prvních devět měsíců letošního roku vyrobeno z biomasy téměř 307 GWh.
Nejvíce elektřiny z biomasy vyrábí v rámci Skupiny ČEZ elektrárna Hodonín, která za prvních devět měsíců letošního roku z biomasy vyprodukovala více než 107 GWh a meziročně zvýšila výrobu o 41,3%. Výrazný nárůst zaznamenala i elektrárna Poříčí (o 38,4% na téměř 86 GWh). „Za celý rok 2008 je plánovaná výroba z biomasy v elektrárně Hodonín ve výši 172 GWh, což odpovídá 157 tisíc tun spálené biomasy,“  vedoucí odboru řízení provozu elektrárny Hodonín.

Od července do září se v elektrárnách Skupiny ČEZ v ČR spálilo více než 68 tisíc tun biomasy, celkově jde letos o více než 247 tisíc tun (vše formou spoluspalování s hnědým uhlím). V meziročním srovnání to znamená růst spáleného objemu o 47 %. Dalších více než 36 tisíc tun se spálilo ve Skawině a chorzówské elektrárně ELCHO (spoluspalování s černým uhlím).

Nejvýznamnější položkou v celkově spálené biomase v ČR jsou letos rostlinné materiály (dřevní hmota) s bezmála 240 tisíci tunami, což je meziročně o 48 % více. Cíleně pěstovaných rostlin se spálilo zhruba 2600 tun, tj. o 80 % více než za prvních devět měsíců roku 2007. V rámci portfolia obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ je biomasa druhou nejvýznamnější položkou po vodních elektrárnách.
Velký potenciál skýtá dolnoslezská elektrárna ELCHO, kde se koncem května s pozitivním výsledkem otestovala možnost spalování dřevěných pilin, briket a štěpků. Ve třetím čtvrtletí činila výroba z biomasy 17,224 GWh při spotřebě 15.378 tun biomasy. Letos elektrárna plánuje vyrobit 39,65 GWh, v dalších letech by pak chtěla dosáhnout roční mety až 80 GWh elektřiny z biomasy. Skawina, druhá polská elektrárna Skupiny ČEZ spalující biomasu, vyrobila od července do září 17,055 GWh elektřiny a spálila přitom 20.178 tun biomasy. Celkově zde od začátku roku bylo vyrobeno 55,477 GWh elektrické energie.

ZDROJ: All for Power,kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů