Čtvrtek, 28. března 2024

Cenu starých aut zvýší ekologické poplatky až o deset tisíc

Cenu starých aut zvýší ekologické poplatky až o deset tisíc
Auta starší 15 let budou od ledna takřka neprodejná, protože prodej těchto automobilů bude zatížen poplatky, uvedl server Lidovky.cz.
Od ledna startují nové poplatky při prodeji starých vozidel, která nesplňují ekologické normy. U těch nejstarších aut jde o částku deset tisíc korun. Mnoho starých aut by tak mohlo skončit na vrakovišti.

"V současné době skutečně zaznamenáváme zvýšený zájem lidí zbavit se starších vozidel, protože od ledna bude registrace na nového majitele zatížena poplatkem. Nabídka těchto vozů ale silně převyšuje poptávku," potvrdil obchodní ředitel autobazaru MAMA CAR Michal Řehák.

Největší, desetitisícový poplatek bude muset v příštím roce zaplatit nový majitel vozu, který nesplňuje žádnou z ekologických norem Euro. Jde většinou o auta starší 15 let a ta se vzhledem ke své hodnotě stanou kvůli tomuto poplatku prakticky neprodejná, píše server.
Podle ředitele Svazu dovozců Pavla Tunkla je obnova vozidlového parku v Česku stále velmi nízká.

"Tuzemská obnova činí ročně zhruba tři procenta z celkového počtu registrovaných osobních vozidel. Ve vyspělých zemích se obnova pohybuje na úrovni okolo deseti procent. V období konjunktury dosahuje až 12 procent, v období recese klesá k devíti procentům," dodal.

Autor/ři:
zdroj:www.iHNed.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů