Středa, 24. dubna 2024

Ekotrend končí. Jde se domů

Ekotrend končí. Jde se domů
Krize vyhnala z reklamy ekologii, vystřídají ji motivy jistoty a autenticita.

Ekologie a přírodní prvky, které byly poslední rok jedním z hlavních motivů světové reklamy napříč všemi segmenty, z reklamy zřejmě rychle vymizí. Logicky. V současné krizi je ekologie luxusem a lidi nezajímá. Vystřídá ji reklama akcentující bezpečí, jistotu a domov. Na říjnové konferenci Forum Media to řekl Tom Hind, kreativní ředitel evropské centrály fotobanky Getty Images.


Konec zvířecí říše

Sborníky světové reklamy z poslední doby chvílemi připomínají ekologické brožury, ještě častěji však vzbuzují zdání, jako by listující šel zoologickou zahradou. Příroda v ní totiž ukazuje především svoji živočišnou tvář. Zvířata bylo možné vidět v jejich přirozeném prostředí i v lidských obývácích. Někdy jsou člověku blíž, než je obvyklé, někdy jsou s člověkem dokonce zkřížené. Reklama pamatovala na člověka a jeho prvotně živočišnou podstatu.

Velkorysost zadavatelů vůči přírodě se projevovala i v tom, jak moc prostoru jí ve srovnání s produktem dali. Základem sdělení hned několika reklam bylo: minimální dopad produktu na životní prostředí.

Konec takových "manýrů" věští Tom Hind: "Lidé jsou znepokojení, začínají se starat o svůj majetek, stávají se více sobeckými." Proto se do reklamy vrátí, co už tam bylo: kořeny, rodina, domov. "Instinktivně chráníme své doma. Je to přirozený instinkt hnízdit, když se děje něco nepříjemného."

Méně modelů, více reálu

Nečekají nás ale staré známé idyly. Sílí totiž trend autentičnosti. "Netýká se to jen osob, ale i prostředí a situací. Chceme vidět víc normálních lidí ,z ulice'," říká Hind. "I celebrity budou v reklamě civilnější."

Česká fotobanka Isifa Image Service zaznamenává v Česku větší poptávku po reálných obrázcích už pár let. Podle marketingové manažerky Barbary Langsfeldové se "reklama svých hrdinů nikdy nevzdá, v poslední době jsou nám jen více podobní."

AUTOR: Hana Nováková

Reklama bude ukazovat více normálních lidí a méně nepřirozených situací. To předvídá reklamě Tom Hind, evropský kreativní ředitel fotobanky Getty Images.

Herečka Kate Winslet ležérně a doma. Ve svetru a bosou ji zachycuje reklama American Express.

Anketa

1) Velkým trendem ve světové reklamě byly donedávna přírodní a ekologické motivy. Zaznamenal jste tento trend i v České republice?

2) Zažene tento trend finanční krize? Jaké nové vizuální prvky přinese?

Tomáš Kopečný, kreativní ředitel, Publicis

1) Je vidět spíš u globálních kampaní, z lokálních mi v paměti utkvěl snad jen Datart, který má ekologické prvky v marketingu. Vůle české reklamy jít do enviromentálních témat moc není. Když už, tak je to přímo napojené na produkt, což je příklad především automobilů.

2) Doufám, že to donutí reklamu, aby vypadala "lépe". Určitě se to projeví, a to jak v menších výdajích, tak i ve vizuální stránce. Budou se hledat nové cesty. U nás to zatím vidět není, ale je to jen otázka času.

Eda Kauba, kreativní ředitel, Euro RSCG

1) Trochu tady vidět je, určitě ne tolik jako v zahraničí. Lidé se o ekologii zajímají, třeba hodně často třídí odpad. Spousta věcí z přírody funguje a je vnímána velice pozitivně. Často je to bohužel parazitování na přírodě.

2) Reklamy budou skromnější. Nebudou se vyžívat v luxusu a nebudou se tvářit, jako že jsou natočené za velké peníze. Už teď můžeme vidět, že se ustupuje od honosných párty. Zadavatelé nebudou chtít být viděni jako ti, kdo ve chvíli, kdy mají lidi existenční problémy, vyhazujou peníze.
Zdroj:Marketing & Media
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů