Středa, 24. dubna 2024

Canon uvádí nový materiál šetrný k životnímu prostředí

Canon uvádí nový materiál šetrný k životnímu prostředí
Společnost Canon Europe vyvinula ve spolupráci s firmou Toray Industrie nový biologický plast, který dosahuje ze všech bioplastů dosud nejvyšší odolnost vůči ohni - v současné době je to jediný biologický plast, který získal certifikát UL 94-5V. Unikátní plastický materiál s biologickým základem nazvaný Ecodear, jehož hmotnost z více než 25% tvoří komponenty rostlinného původu, bude použitý ve vnějších částech kancelářských multifunkčních systémů Canon, které budou představeny začátkem příštího roku.

Plast s rostlinným základem výrazně šetří životním prostředí. Ve srovnání s klasickými plasty je při jeho výrobě nižší produkce CO2 i spotřeba ropy. Vzhledem k odlišným vlastnostem bioplastu především v oblasti ohni- a telpovzdornosti, odolnosti vůči tlaku a životnosti se jeho použití omezuje jenom na některé části produktu. Společné úsilí Canon a Toray, vyústilo do nového návrhu plastu spolu s využitím nových technologií. Výsledkem je "Ecodear," plast s biologickým základem a vylepšenými vlastnostmi. Jeho klíčovou složkou je polylactická kyselina s rostlinným základem, která se v kombinaci s technologiemi společnosti Toray vyznačuje vysokou odolností vůči ohni, vysoké teplotě, tlaku a dlouhou životností. Podle výrobce jde o první plast s biologickým základem, použitelný v kancelářských multifunkčních systémech. Materiál dosáhl klasifikaci 5V v programu UL 94 testujícím ohnivzdornost. je to jediný biologický plast, který získal certifikát UL 94-5V. Tento standard - The Underwriters Laboratories Standard for Flammability of Plastic Materials for Parts in Devices and Appliances - specifikuje následující klasifikaci materiálů., které se používají ve výrobě elektroniky a izolantů (v sestupném pořadí) 5V, V-0, V-1, V-2, HB.

V porovnaní s běžnými plasty vyrobenými na ropném základě, obvykle používanými v kancelářských multifunkčních systémech, umožňuje nový produkt vyvinutý Canonem a Toray snížení emisí CO2, které vznikají výrobou, až o 20%. Nově vyvinutý biologický plast může díky svým vlastnostem nahradit součástky kancelářských multifunkčních zařízení, dosud vyráběné na ropném základě a vyžadující vysokou odolnost vůči ohni.

Od příštího roku plánuje Canon představit kancelářské multifunkční systémy, které budou mít části vyrobené z tohoto nového bioplastu. Plánovaná výroba je přibližně 100 tun tohoto unikátního materiálu.

"Ochrana životního prostředí je nedílnou součástí firemní filozofie Canon. Důraz na snižování produkce CO2 ve všech fázích životního cyklu našich produktů je jedním ze směrů, kterými kráčíme," říká Radka Palánová, CBS & Corporate Marketing and Communication Manager.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů