Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zelená v logistice

Zelená v logistice
Kdo nepodniká s ohledem na ekologii, riskuje dobré jméno své společnosti. Globální tažení "zelených" trendů se nemohlo vyhnout ani logistice. Rostoucí konkurence, tlak na cenu a vyšší kvalitu služeb, nutí i logistické společnosti převléknout některé svoje aktivity do zelenějšího pláště. Úspěch není zadarmo, a kdo jej chce mít, musí být sociálně zodpovědný. Corporate Social Responsibility (CSR) - sociální zodpovědnost firem - je trendem, který se zabydluje i v českých podmínkách.

Společnost DHL dlouhodobě patří mezi leadery logistického trhu, a proto se snažíme ve všech 220 zemích, kde působíme, o pozitivní přístup k trvale udržitelnému rozvoji. Chceme se stát vzorem a inspirovat. Zkušenosti nás utvrzují v tom, že zákazníci nechtějí pouze pasivně přijímat, ale chtějí se zapojovat do ekologických aktivit. Abychom jim vyšli vstříc, spustili jsme letos i v České republice novou "ekologickou" službu GOGREEN. Mohou tak díky ní aktivně pomáhat při ochraně životního prostředí podporou projektů vedoucích ke snižování emisí oxidu uhličitého. Patří k nim například projekty alternativních vozidel využívající obnovitelné zdroje nebo výstavba solárních panelů. Zásilky přepravované ekologicky využívají stejné přepravní sítě jako běžné zásilky, avšak za malý příplatek získá klient možnost přispět na ekologické projekty a současně obdrží Certifikát o eliminaci CO2 vzniklého přepravou jeho zásilek. "Zelený" přístup se přitom promítá do spektra aktivit. Proto jsme současně do provozu nasadili ekologická vozidla CNG Combo na alternativní pohon - plyn. Pět vozidel bude operovat v Praze, Ostravě a Olomouci. Prověřujeme tak schopnost vozidel šetrných k životnímu prostředí postupně nahradit používaný vozový park DHL Express - i když je jejich pořizovací cena vyšší. Využíváním alternativních vozidel chceme přispět k dosažení závazku snížit do roku 2020 produkci oxidu uhlíku o 30 %.

K zeleným aktivitám patří i iniciativa zaměstnanců - naši se podílejí na revitalizaci přírody tím, že například pomohli vybudovat nová odpočívadla na významných cyklostezkách v Severomoravském a Západočeském kraji a přispěli tím k zatraktivnění jízdy na kole. Díky jejich aktivitě se podařilo úspěšně uskutečnit na tři desítky různých dobročinných projektů. K dalším našim aktivitám patří nákup elektřiny získané z obnovitelných zdrojů a instalace fotovoltaických panelů na nově otevřené logistické a distribuční terminály. V současné době právě finalizujeme pilotní projekt.

Budeme rádi, když se svými CSR aktivitami přispějí i další logistické společnosti - společně pak spíše dokážeme přesvědčit veřejnost, že to firmy působící na logistickém trhu myslí s ochranou životního prostředí opravdu vážně.

AUTOR: Ondřej Kulhánek
DHL Express ČR
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů