Sobota, 20. dubna 2024

V ekologických poplatcích se lidé zatím moc nevyznají

V ekologických poplatcích se lidé zatím moc nevyznají

Příbram/ Kolik dáme příští rok za převod auta? S touto otázkou teď chodí na Dopravní úřad v Příbrami stále více lidí.

Nemáte jasno, jak vysoký ekologický poplatek zaplatíte příští rok za registraci auta? Nejste sami. Informace o normě Euro zatím prý nemají ani pracovníci Dopravního úřadu v Příbrami.
„Obě ministerstva, to znamená životního prostředí a dopravy, zatím ještě úřadům neposkytla žádný přesný pokyn, jak vozidla podle emisních norem Euro rozlišovat,“ řekl vedoucí Dopravního úřadu v Příbrami Jan Novák. Dodal, že úředníci jsou ve stejném stavu informační beztíže jako veřejnost.
Přesto prý orientačním kritériem zůstává rok výroby vozidla, který kopíruje data počátku platnosti jednotlivých emisních norem Euro. V zásadě jde ale o to, jaký emisní stupeň konkrétní vozidlo splňuje. Orientačně lze prozatím usuzovat, že vozidla vyrobená před rokem 1993, v našich poměrech se jedná především o modely Škoda 120 a starší, nevyhovují žádné normě Euro a jejich noví majitelé tedy zaplatí nejvíce, to je 10 tisíc korun. S pětitisícovým poplatkem pak musí počítat motoristé, kteří na svou osobu budou převádět auto do roku výroby 1995, tedy například Škodu Favorit, která by teoreticky měla splňovat Euro 1. Tři tisíce pak budou muset zaplatit ti, kteří si pořídí auto do roku výroby 2000. V těchto letech byla podle Jana Nováka nejprodávanějším vozem například Škoda Felicia, která by, také teoreticky, měla splňovat Euro 2.
„Jedná se však pouze o orientační rozdělení, které musí být ze stran ministerstev jednoznačně a přesně definováno. V tomto smyslu byl Dopravním úřadem Příbram vznesen oficiální dotaz Ministerstvu dopravy ČR, kdy nám bylo sděleno, že toto ministerstvo intenzivně pracuje na metodické pomůcce, a to ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí, která bude mapovat tuto oblast,“ sdělil Jan Novák s tím, že jakmile bude dostupné jednoznačné stanovisko ministerstev k této problematice, úřad informace zveřejní.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů