Pátek, 19. dubna 2024

Školy mohou žádat o podporu svých ekologických projektů

Školy mohou žádat o podporu svých ekologických projektů

Nadace Partnerství a středisko ekologické výchovy SEVER vyhlašují program Škola pro udržitelný život 2009. Školy mohou získat příspěvek až 70 tisíc korun. Přihlásit se mohou školy z celé ČR s výjimkou Plzeňského a Olomouckého kraje svým krajským koordinátorům programu, resp. krajským střediskům ekologické výchovy. Program Škola pro udržitelný život slouží vzdělávání v oblasti udržitelného rozvoje a zapojení veřejnosti do péče o životní prostředí. Hlavní úlohu přitom hrají právě školy a jejich žáci. Generálním partnerem programu Škola pro udržitelný život je společnost Toyota.

„Program se úspěšně rozšiřuje. V roce 2009 se  do něj mohou přihlásit školy ze 12 krajů ČR. Celkově bude v roce 2009 v programu rozděleno formou grantů kolem 1,3 milionu korun, další prostředky investují organizátoři formou vzdělávacích seminářů, dílen a plánovacích setkání s občany,“ uvedl Ladislav Hanuš z Nadace Partnerství. Podmínkou udělení grantu jsou zejména měřitelné přínosy pro místní obec nebo veřejnost, konkrétní přínos pro výuku ve škole a v neposlední řadě aktivní zapojení žáků, učitelů i dalších partnerů ( např. místních sdružení, kulturních institucí či aktivních občanů) do přípravy a realizace projektu. Obdobný projekt probíhá i v Polsku a ve Velké Británii.

V minulých letech byla díky žákům základních škol, jejich učitelům a dalším partnerům například opravována dětská hřiště, parky a návsi, vznikala řada naučných stezek, instalovaly se solární panely, zaváděly systémy třídění a recyklace odpadu nebo byly obnovovány historické památky. Na mnoha školách došlo také ke zpestření výuky a jejímu zaměření na rozvoj klíčových kompetencí žáka, tedy takových schopností, které mu poskytnou lepší orientaci v současném světě a naučí ho, jak se v něm úspěšně pohybovat.

Uzávěrka přihlášek je 23. ledna 2009.

Podrobné informace: www.nadacepartnerstvi.cz

Kontakt:           Ladislav Hanuš, Nadace Partnerství

                        tel: 515 903 124, e-mail: ladislav.hanus@nap.cz

                        Karin Richterová, Středisko ekologické výchovy SEVER

                        tel: 495 580 319, e-mail: sever-adm@ekologickavychova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů