Středa, 24. dubna 2024

Ojedinělý benefiční projekt na Moravě - NADAČNÍ OBCHŮDEK „U Veronicy“

Hlavní myšlenkou je nabídnout dárcům kromě možnosti darování peněz i možnost věnovat věci, materiál nebo zboží nepeněžní povahy.
Ojedinělý benefiční projekt na Moravě - NADAČNÍ OBCHŮDEK „U Veronicy“

Ve středu 3. prosince Nadace Veronica otevřela v brněnské Alfa pasáži nadační (benefiční) obchůdek „U Veronicy", který je provozován jako veřejná sbírka. Jeho otevřením uvádí do života zcela unikátní a u nás zatím nevyužívaný (byť například v Británii obvyklý) způsob získávání finančních prostředků pro projekty neziskových organizací. Hlavní myšlenkou je nabídnout dárcům kromě možnosti darování peněz i možnost věnovat věci, materiál nebo zboží nepeněžní povahy.

V tomto obchůdku se budou prodávat věci darované dárci. Výtěžek z prodeje poplyne do fondu "Společně pro Brno", ze kterého budou peníze rozdělovány ve prospěch lokálních, komunitních a ekologických projektů. Již na jaře 2008 bylo z tohoto dárcovského komunitně zaměřeného fondu rozděleno cca 450 tisíc korun mezi 45 organizací v Brně (školy, školky, organizace pro práci s mládeží, Domov důchodců, Armáda spásy, ekologické organizace a mnohé další). Kromě benefičního rozměru, kdy kupující darováním nebo zakoupením určité věci přispěje na podporu veřejně prospěšných projektů, bude mít obchůdek i environmentální rozměr - věci dárci již nevyužívané nebo nepotřebné (ale přesto použitelné) mohou najít nového uživatele.

Prostor v Alfa pasáži má nadace zapůjčený od Strany Zelených na 3 měsíce. Snažíme se proto najít prodejní prostor v centru města, kde by mohl nadační obchůdek za příznivých podmínek pronájmu dále pokračovat. 

Sortiment obchůdku: zajímavé knihy, šperky, bižuterie, originální nosiče CD, DVD a VHS, předměty z keramiky, porcelánu a skla, drobné dárkové předměty, hračky, vybrané kusy textilu, obrazy a jiná umělecká díla. Věci k prodeji můžou zájemci nosit přímo do obchůdku, kde je od nich prodavači převezmou.

Jasna Flamiková, ředitelka Nadace Veronica: „Princip fungování obchůdku je založený na vzájemné spolupráci i na myšlence šetrného vztahu k přírodě. Každý má dnes doma řadu věcí, které nepotřebuje, které je mu líto vyhodit, ale které ještě můžou někomu jinému přinést radost, nebo užitek. I to je jeden z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli pustit se novou neprošlapanou cestou v získávání finančních zdrojů. Doufáme, že obchůdek bude přinášet peníze na podporu drobných projektů především v Brně tak, abychom s těmito penězi mohli podporovat aktivitu lidí, kteří se snaží dělat něco pro své okolí nebo pro druhé.“

I nadále mají příznivci přírody a hlavně Vysočiny možnost podpořit přírodu Vysočiny a zároveň získat výtvarné dílo – po úspěšné večerní aukci z pondělí  24. 11.  pokračuje na stránkách Nadace Veronica internetová část aukce, která bude končit 13. prosince (www.nadace.veronica.cz .

Vloni se podařilo přes internet za bezmála tři týdny vydražit přes stovku děl za téměř 84.000 Kč. Tvořilo to celou třetinu výtěžku loňské aukce na podporu přírody v Bílých Karpatech.

Letos je v internetové aukci pro zatím (do 6.12.) téměř 180 děl, v posledním týdnu jich tam bude bez mála 200.

Díky večerní aukci se podařilo získat přes 255.000 Kč a Nadace Veronica i členové Sdružení Krajina, pro které je tentokrát aukce pořádána věří, že se částku ještě díky internetu podaří zvýšit

Pozemkový spolek Sdružení Krajina na Vysočině je nájemcem řady mokřadních květnatých luk, které se snaží postupně vykupovat. Zajišťuje jejich pravidelné ruční kosení, protože trvalé podmáčení těchto luk znemožňuje použití mechanizace. Přitom ruční kosení a shrabování je fyzicky, časově i finančně náročné. Díky prostředkům z benefiční aukce pořádané v roce 2006 Nadací Veronica mohlo Sdružení Krajina vykoupit přes 6 ha těchto mokřadních květnatých luk a zaručit tak jejich ochranu před nežádoucím využitím.

Podmáčené květnaté louky po staletí dotvářely krajinu Vysočiny.  Vznikají na místech, kde je  vysoká hladina podzemní vody. Výjimečné jsou stálou vlhkostí, která umožňuje růst rašeliníku. Tento mech dokáže pojmout obrovské množství vody, zadržet ji v sobě a v období sucha ji postupně uvolňovat. Jsou významnou zásobárnou vody. Jejich schopnost zadržet přívalové deště oslabuje povodně. Mokřiny čistí protékající vodu a zlepšují její kvalitu. Pomáhají zasakování a tím zvětšují zásoby podzemní vody.

Většina vlhkých luk zanikla díky odvodňování, které souviselo se zaváděním intenzívního zemědělství. Dodneška jich zbyla jen hrstka. Mokřady, které zůstaly, přestaly být koseny. Bez zájmu hospodářů a potřebné péče zarůstají kopřivami, šťovíkem, třtinou a náletovými dřevinami. Mění se často v nevábná rumiště a postupně zanikají. Větším nivním loukám stále hrozí odvodnění a nebo převod na hospodářský les.

Kontakt:

Mgr. Jasna Flamiková (ředitelka Nadace Veronica) – 775 120 616

Ing. Kateřina Marečková (ředitelka Sdružení Krajina)  - 775 239 691

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů