Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vatikán se rozhodl letošní vánoční strom recyklovat na hračky

Vatikán se rozhodl letošní vánoční strom recyklovat na hračky
Vánoční strom, který letos září na Svatopetrském náměstí v centru Vatikánu, poslouží po odeznění oslav k výrobě hraček pro chudé děti. Mohutný červený smrk, který zdobí dva tisíce žárovek, dosahuje úctyhodné výšky 33 metrů a papeži Benediktovi XVI. ho věnovali farníci jihorakouské obce Gutenstein.
    Představitelé Vatikánu ujistili, že veškeré dřevo 120 let starého stromu projde recyklací a dostane podobu dětských hraček a zahradního nábytku, například pro školy. Jde o další iniciativu vatikánských úřadů vydat se cestou ekologického přístupu k planetě.
    Před pár měsíci Vatikán ohlásil, že se připojuje k celosvětovému úsilí o snížení emisí a osadí střechy některých svých paláců slunečními panely. Minulý měsíc se tak skutečně stalo a Vatikán zprovoznil rozsáhlý systém panelů na střeše své audienční haly a oznámil další ambiciózní plán, že se v budoucnu dokonce hodlá stát vývozcem alternativní energie.
    Tradice vánočních stromů před Svatopetrským chrámem začala sice až v roce 1982, kdy tento zvyk prosadil tehdejší papež Jan Pavel II., záhy si ale získala u veřejnosti velkou oblibu. Vánoční strom nabízejí papeži každoročně farníci některé obce v zahraniční či italského regionu. V roce 1999 se tak dostal na ústřední vatikánské náměstí i vánoční strom z Beskyd.
    Strom tradičně stojí v těsné blízkosti rozměrného betlému, který je ale v těchto dnech ještě zahalen vysokou zástěnou. Ta bude stržena až 24. prosince, kdy bude betlém zpřístupněn veřejnosti.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů