Čtvrtek, 28. března 2024

Průvodce zelenější elektronikou - 10. vydání

Průvodce zelenější elektronikou - 10. vydání
 

Průvodce zelenější elektronikou - 10.vydání

Nejnovější vydání Průvodce zelenější elektronikou odhalilo, že problém změny klimatu bere vážně jen velmi málo společností. Přes nesčetná zelená prohlášení největší výrobci elektroniky jako Dell, Microsoft, Lenovo, LG, Samsung a Apple selhávají při snižování emisí skleníkových plynů, které je nezbytné pro boj s klimatickými změnami.

V době, kdy se představitelé více než 180 zemí světa setkají v Poznani a následně v Kodani, aby dohodli zásadní snížení emisí skleníkových plynů,  je načase, aby výrobci elektroniky ukázali vůdčí roli ve dvou zásadních oblastech ochrany klimatu -  jednoznačné podpoře globálního snižování emisí a zároveň výrazném snížení vlastních emisí skleníkových plynů.

Z 18 největších společností zahrnutých v Průvodci pouze Sharp, Fujitsu Siemens a Philips plně podporují nezbytné snížení emisí skleníkových plynů ve vyspělých zemích o 30% do roku 2020. Pouze HP a Philips přijaly závazek na zásadní snížení vlastních emisí.    
Vyjádření ostatních hodnocených společností ke globálnímu snižování emisí jsou mlhavá a bezvýznamná, navíc jim schází i plán pro zásadní snížení vlastních emisí. V situaci, kdy  snižování emisí je stále urgentnější, je nezbytné, aby velké společnosti podporovaly globální dohodu a přijaly účinná opatření pro snížení vlastních emisí.

Průvodce zelenější elektronikou je způsob, jak se Greenpeace snaží přimět výrobce k odpovědnosti za své výrobky během jejich celého životního cyklu.

Průvodce hodnotí největší výrobce mobilních telefonů, počítačů, televizorů a herních konzolí. Poprvé jsme ho vydali v srpnu 2006. Od června 2008 hodnotíme výrobce i na základě pěti energetických a klimatických kritérií. Aktuální vydání se zaměřuje na úlohu výrobců elektroniky při boji se změnami klimatu – a nejen proto, že to globální klima potřebuje, ale i proto, že elektronický průmysl bude hrát významnou roli v budoucí nízkouhlíkové ekonomice.

“Bohužel výrobci spotřební  elektroniky mluví často a zálibně o snižování emisí skleníkových plynů, ale v činech již tak dobří nejsou,” podotkl Mel Francis z Greenpeace International.  “Je velkým zklamáním, že tyto novátorské a rychle se měnící společnosti jsou v této oblasti tak laxní, přičemž změna pravidel pro ně může být skvělou obchodní příležitostí.“

Nízkouhlíková budoucnost

Proto, abychom dosáhli významného snížení emisí skleníkových plynů, je potřeba přijmout řadu opatření, jako například efektivnější dopravní systém, sofistikovanější energetická síť a domácí spotřebiče, rozsáhlé zlepšení efektivity výroby a výrazně méně energeticky náročné stavby. Ve všech těchto oblastech je elektrotechnika  klíčem k dosažení skutečného zlepšení.

Po sečtení bodů ze všech kritérií Průvodce zelenější elektronikou zůstává na prvním místě hodnocení Nokia. Toshiba se díky výraznému zlepšení posunula na třetí příčku a také Sharp a Motorola zaznamenaly velký posun vzhůru. Velcí výrobci počítačů jako Dell, HP, Apple a Acer se naopak propadli. Dell s nezměněným počtem bodů 4,7  pokračuje v propadu. Apple sice klesl, ale lehce si vylepšil celkové bodové ohodnocení na 4,3. Výrazně zlepšil informování o uhlíkové stopě svých výrobků a  i v oblasti toxických látek ukázal svou sílu, když uvedl na trh nový iPod bez bromovaných zpomalovačů hoření a PVC. Do roku 2008 by měly být tyto látky odstraněny ze všech výrobků Apple, což bude velká výzva pro ostatní výrobce počítačů.

Pro zelený marketing je třeba i zelených činů
Již řadu let přikládá spousta elektrotechnických společností velký význam ekologickým slibům. Ovšem k tomu, aby byly skutečně „zelené“, musí odstranit nebezpečné chemikálie ze svých výrobků, nabídnout bezplatný a globální recyklační servis, mít co nejúčinnější produkty a prosazovat nízkouhlíkové hospodářství. Zatím žádná ze společností v tomto úsilí nevyniká. Mnohé udělaly významný pokrok, ale často jen v některých oblastech.  Toto vydání Průvodce ukazuje, že například Philips vyniká v energetických kritériích, ale jeho hodnocení v oblasti odpadů je velmi špatné a navíc stále lobuje proti progresivní legislativě, která má řešit problém s elektronickým odpadem.

Elektrotechnický průmysl je rychle se měnící novátorské odvětví. Je vždy o krok napřed, ukazuje cestu ostatním. Teď je ta pravá chvíle, aby ukázal, co dokáže, tváří tvář  obrovské výzvě – boji se změnami klimatu.

ZDROJ: www.greenpeace.org/czech, Jan Freidinger

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů