Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Policisté se skútry - Městská policie Znojmo je prvním policejním sborem u nás, využívajícím elektrický maxi-skútr Vectrix. Do jejich autoparku přibude výkonná, ekologická i finančně výhodná alternativa benzinových motocyklů i automobilů, kterou v zahraničí s úspěchem využívají strážci pořádku ze britského Hampshire, Edinburghu, Glasgow, amerického New Yorku nebo italské Bologne. Skútr se díky svému jednoduchému ovládání, vynikajícímu zrychlení, výbornému výhledu jezdce a nulovým přímým emisím výborně hodí k patrolování v centrech měst, klidových, lázeňských a pěších zónách.

Širokorozchodná trať od slovensko-ukrajinské hranice po Vídeň by mohla být dokončena do deseti let. Novinářům to 26. 11. po podpisu memoranda mezi Slovenskem, Ukrajinou a Ruskem řekl ministr dopravy L'ubomír Vážny. "Dobudování tratě by umožnilo bezproblémovou dopravu a překládku zboží mezi Tichým oceánem a Evropou," řekl generální ředitel Ruských železnic Vladimir Jakunin. Nákladní železniční doprava z Asie by se zkrátila z 18 dnů na dva týdny, dodal.
Analýzu efektivnosti této výstavby by měly vypracovat společně ukrajinské, ruské, slovenské a rakouské železnice. Podle Vážného nebyl způsob financování zatím upřesněn, výstavba ale nebude hrazena ze státního rozpočtu. Zájem stavět údajně projevila Ukrajina, Rusko, Japonsko, a také některé další státy z Asie. Slovenská opozice plán levicové vlády kritizuje, podle ní nová trať nepřinese výhody, ale ekologickou zátěž.

"Byly to takové talentovky. Otázkou ovšem je, oč v nich šlo. Zda vymyslet způsob, jak omezit emise skleníkových plynů, anebo zda prokázat talent v předstírání, že se o to snažím." Věta reportéra BBC vyhrála mou soutěž o popis konference v Poznani a summitu EU o klimatickém balíčku. Zajímat se o summit v neděli bylo ovšem troufalé. Skončil přece v pátek, takže již propadl do archivů. Ke škodě Česka; je-li planeta zelená, či modrá, Evropa dávno neřeší. Téma je přízemnější: Londýn spotřebuje stejně energie jako Řecko, což Británie věčně neudrží. Oteplování neoteplování, zelený byznys se už rozjel. A ujíždí. Michal Růžička

Desítky mrtvých ryb, škoda dosahující osmdesáti tisíc korun a řada nevyjasněných otázek. To je ve stručnosti popis situace, která panuje okolo soukromého rybníka u Libkové Vody. „Před více než čtrnácti dny jsme zjistili náhlý úhyn ryb. Uhynulo nám jich přes osm set kilo. Některé dosahovaly více než osmdesáti centimetrových délek. Měli jsme je připravené na Vánoce. Nyní jsou odvezeny do kafilérky. Velkou škodou je navíc i to, že nám uhynuly mateční ryby, které jsme měli pro chov,“ řekl Deníku Josef Roubík, majitel malého rybníčku. Co se skutečně stalo, to nikdo dosud se stoprocentní jistotou neví. Proč se náhle ztratil kyslík z vody to je otázka nejen pro laboratorní pracovníky, ale i pro odbor životního prostředí. „Jisté však je, že ryby uhynuly z důvodu nedostatku kyslíku ve vodě,“ podotkl Roubík a dodal, že si nechal vypracovat pár testů. A to od hygienické stanice a Státního veterinárního ústavu. Testy vypovídaly o necelých dvou procentech kyslíku ve vodě.

Výtvarnou soutěž pro základní a mateřské školy o ekologické logo města Děčín společně připravili, v rámci ekologické výchovy mládeže, pracovníci magistrátu, odboru školství a kultury a odboru místního hospodářství a majetku města. Do soutěže se přihlásilo celkem šest škol se třiapadesáti návrhy. Odborná porota ocenila sedm nejlepších. Udělila také dvě zvláštní ocenění. Vítězné logo navrhla ho žákyně základní školy Dr. Miroslava Tyrše Kateřina Kobrlová. Pro svoji školu tak získala dotaci ve výši pět tisíc korun na výsadbový materiál dle vlastního výběru.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů