Čtvrtek, 28. března 2024

Klausův recept na krizi: Hodně utrácejte!

Klausův recept na krizi: Hodně utrácejte!

Prezident Václav Klaus včera na Fóru Hospodářských novin představil svůj recept na ekonomickou krizi. Utrácejte, utrácejte, utrácejte, radil Čechům Klaus na setkání s českými byznysmeny. Podle něj to s krizí není tak žhavé, jak by se mohlo zdát - vlastně podobně jako s oteplující se planetou.

"Připouštím, že by se nemělo úplně sedět s rukama založenýma, ale zásadní otázka je, jestli je lepší dělat něco hloupého, nebo nedělat nic. Tato otázka není zlá, ani útočná," prohlásil včera prezident a prohlásil se za pamětníka, který už podobné krize a panikaření kolem nich zažil.

"Zdráhám se říci mimořádná, bezprecedentní, od roku 1929 největší krize. Mám pocit, že jsem podobná slova slyšel už při pádu brettonwoodského systému a ropné krizi na počátku 70. let," dodal Klaus. Podle něj by Češi raději měli utratit své peníze sami, a udržet tak ekonomiku v dobré kondici, než aby je za ně na dluh utratila vláda.

Krizí na ekology

Na krizi ale Klause určitě mrzí jedna věc: že nedokázala úplně zabránit zelenání unijního průmyslu.

"Myslím si, že (klimatický balíček EU) je naprosto nesmyslná aktivita, která je totálně nepatřičná a myslel jsem, že krize udělá nějaký cooling - ochlazování těch globálně oteplených hlav a na tuto nesmyslnou myšlenku zapomenou," mluvil včera prezident o snižování emisí CO2, které schválila Evropská rada pod francouzským vedením minulý týden v Bruselu.

Při této příležitosti se pustil do vlády své "bývalé" ODS. Na připravené tabuli a na sugestivně jednoduchém grafu ukazoval, že vláda v Bruselu nic moc nevyjednala, i když balíček se nakonec podařilo dotáhnout do tak kompromisní podoby, že za vítězství ho může považovat i Česko a jeho spojenci z východní Evropy. Prezidenta v této věci zřejmě neobměkčil ani pláč ekologů, kteří jej označili za promarněnou příležitost.

O domácí politice příliš nemluvil, i když za nejdůležitější domácí událost označil vlastní únorové zvolení.

"V domácí politice byla jistě nejvýraznější událostí únorová volba prezidenta republiky, která leccos vypověděla o naší politické scéně. Ale protože se týkala mne, nebudu toto téma nijak rozvíjet," skončil poměrně rychle prezident Klaus. A kongres ODS, na němž se vzdal čestného předsedování straně, je podle něj zase příliš čerstvý na to, aby ho mohl hodnotit.

Včerejší akce měla název "Rok 2008 očima hlavy státu".

Prezident ale záhy - i když dodržel kostru ročenky - zabrousil do svých oblíbených témat. Na domácí půdě se sice příliš nezdržel, zato vypíchnul podle něj špatné rozhodnutí ohledně uznání nezávislosti Kosova, rusko-gruzínský konflikt a irské odmítnutí Lisabonské smlouvy.

Ale neopomenul ani volbu nového amerického prezidenta. "Obamovy sliby nyní procházejí testem reality. A už výběr jeho vládního týmu naznačuje, že se na tyto předvolební sliby poněkud zapomíná," řekl Klaus.

Například nová šéfka diplomacie USA Hillary Clintonová sice není podle Klause Condoleezzou Riceovou, ale Obamův pacifismus jí podle Klause až tak vlastní není.

Nejteplejší rok století

Prezident si včera s chutí zapřednášel, své publikum z řad českých byznysmenů zkoušel třeba z toho, jaký rok byl za posledních sto let nejteplejší.

Když nikdo nevěděl, mohl si vychutnat svůj triumf: rok 1934, tedy dávno před "vynálezem" globálního oteplování. Klaus neopomenul ani téma Evropské unie, která mu před blížícím se českým předsednictvím EU zajistila pozornost světových médií. A i v den, kdy se do něj pustil francouzský prezident Nicolas Sarkozy, si Klaus zachoval klid odhodlaného "bořiče mýtů".

Když dostal na závěr své přednášky předčasného ježíška v podobě průvodce Bruselem, prohlásil, že by ho nepřekvapil ani průvodce po Latinské Americe, možná rovnou i se zpáteční letenkou načasovanou až po skončení českého předsednictví EU.

AUTOR: Tereza Nosálková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů