Čtvrtek, 28. března 2024

Nejúspěšnější projekty udržitelného stavění

Cílem soutěže Holcim Awards je hledat inovativní, do budoucna orientované a trvale udržitelné stavební projekty.
Nejúspěšnější projekty udržitelného stavění
Soutěž je organizována paralelně v pěti regionech světa a stojí za ní Nadace Holcim pro trvale udržitelnou výstavbu (Holcim Foundation for Sustainable Construction) se sídlem ve Švýcarsku. Bez závislosti na komerčních zájmech ji podporuje Holcim Ltd. a jeho pobočky ve více než 70 zemích. Jde o jednoho z vedoucích světových dodavatelů cementu a kameniva, který byl nedávno už počtvrté za sebou označený za lídra odvětví v rámci Dow Jones Sustainability World Index.

Holcim Awards se koná ve spolupráci s renomovanými partnerskými univerzitami na všech kontinentech: ETH Zürich - Švýcarsko; Massachusettský institut technologií, USA; Univerzita Tongji - Čína; Universidad Iberoamericana - Mexiko a Univerzita Witwatersrand - Jižní Afrika.

Cílem vyhlašovatele soutěže, jejíž cyklus trvá tři roky a je s ní spojena finanční odměna ve výši 2 mil. USD, je podpořit snahy o trvale udržitelná řešení technologických, socioekonomických a kulturních otázek, které ovlivňují výstavbu.

Letošní vyhlášení vítězů evropského kola proběhlo ve španělské metropoli, Madridu. Zajímavé je, že jsou do něj zařazeny takové země, jako například Rusko či oba korejské státy, ale nepatří sem Turecko.

Celková finanční odměna evropského kola 270 000 USD byla rozdělena mezi deset nejúspěšnějších projektů. Ty jsou ukázkami aktuálních přístupů v oblasti ekologicky a trvale udržitelných řešení v oblasti stavebnictví.

ZLATÁ MEDAILE PRO MAĎARSKO

Hlavní ocenění - Gold Award - putuje do Maďarska. Vítězný projekt, který získal hlavní cenu ve výši 100 000 USD a ocenění Holcim Awards Gold 2008 za komplexní přístup k urbanistické obnově, zastřešuje jedenáct ministerstev maďarské vlády.

Projekt pod vedením maďarského architekta Petra Janescha nabízí energeticky efektivní prostor jak pro vládní administrativu, tak pro revitalizující se obytné oblasti a parky. Současně velmi citlivě pamatuje i na přestavbu historické železniční stanice.

"Projekt přesvědčivým způsobem ukazuje, jak by měla být řešena urbanistická obnova s cílem skutečně zlepšit degradované městské oblasti trvale udržitelným způsobem," říká předseda poroty Harry Gugger, profesor architektury ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne. "Představuje koncept, který je vhodný pro všechny zúčastněné strany, protože poskytuje nový rozvoj a současně zlepšení již existujících podmínek obyvatel v dlouhodobě zanedbávané oblasti," dodává.

Podle posledních informací má však tento projekt v souvislosti se světovou finanční krizí velké problémy s realizací. Maďarsko může nyní fungovat pouze díky finanční půjčce, jinak by nemělo na výplatu mandatorních výdajů a následovalo by Island.

STŘÍBRO PUTUJE DO SLOVINSKA

Stříbro putuje do Slovinska za projekt úpravy krajinné architektury. Náleží španělské architektonické společnosti, která se zaměřuje především na téma ecosistema urbana. Vedoucí týmu je architektka Belinda Tato. Nad bývalou skládkou komunálního odpadu je vytvořen prostor, který nabízí možnosti sportování, rekreace a kulturních akcí, může ale sloužit i jako obytná zóna.

Kromě tradičních architektonických a krajinných prvků obsahuje nevšední projekt i rozměr času jako další parametr. Budovy nově upravené oblasti jsou pouze dočasné a počítá se s nimi i při pozdějších přesunech a opětovném použití. Díky tomu je projekt rovněž efektivní.

BRONZ PRO HORSKOU CHATU

Bronzovou medaili získal projekt horské chaty Monte Rosa. Objekt Švýcarského federálního technologického institutu (ETH Zürich) je navržen tak, aby si chata mohla nezávisle zabezpečovat energii a vodu. V počítačem vytvořeném projektu má chata tvar třpytivého křišťálu.

Návrh přesvědčivým způsobem demonstruje nejmodernější technologie a je výsledkem série interdisciplinárních studií, realizovaných na katedře architektury ETH v Curychu, pod vedením Andrea Deplazes. Je přínosem zejména proto, že upozorňuje veřejnost na otázky trvalé udržitelnosti a energetické efektivity v architektuře.

ČESTNÉ UZNÁNÍ PRO ČTYŘI NÁVRHY

Čestná uznání za projekty putovaly do Belgie, Itálie a Srbska. V Srbsku jde o architektonicky a kulturně vnímavý přístup k návrhu na dostavbu městské čtvrti místní romské komunity v srbském Bělehradě, pod vedením architekta Vladimíra Macura. Belgie byla oceněna za návrh přestavby průmyslové budovy v belgickém Gentu na nízkonákladové bydlení od architektonické firmy Weysen De Baere. Oba projekty jsou citlivé k životnímu prostředí, ekonomické a hlavně založené na konkrétních potřebách obyvatel.

Porota čestným uznáním ocenila i využití prvků pasivních budov, přirozené ventilace a začlenění veřejných prostor do kancelářské budovy se zeleným "hyperjádrem" v italském Miláně. Tu vytvořili curyšští architekti ze studia Hosoya Schaefer Architects. Do Itálie směřuje i další čestné uznání, tentokrát za projekt rekultivace a obnovy nábřeží v jižní Itálii od architekta Luigi Centola. Ten byl oceněn za přístup k obnově degradovaných oblastí sociálním, soukromně iniciovaným a lehce přenositelným (vysoce adaptabilním) způsobem.

CENA PŘÍŠTÍCH GENERACÍ

Poprvé zahrnuje soutěž Holcim Awards i kategorii vizí mladých architektů a designérů. Ceny "Next Generation" si odnesli architekti za Srí Lanky, Španělska a Finska.

> Srílanská studentka architektury Semini Samarasinghe získala první cenu v kategorii Next Generation za svůj projekt výrobního a ekologického centra (cluster) v New Havenu ve Velké Británii. Projekt představuje čajovnu a zařízení na výrobu bylinkových čajů. Byl oceněn za citlivé propojení prvků trvale udržitelné výstavby s poetickým designem.

> Druhá cena Next Generation byla udělena za projekt zazelenění města a ekonomického katalyzátoru v Madridu, jehož autory jsou Ana Castillo a Lieven De Groote z architektonického ateliéru Castillo de groote v Madridu. Ekonomicky realizovatelný návrh zazeleňuje město pomocí rozmístění otevřených plantáží a skleníků na prázdných parcelách půdy ve třech převážně obytných oblastech.

> Majiteli třetí ceny jsou studenti architektury Heikki Riitahuhta, Heikki Muntola a Mikko Jakonen z Oulu za soběstačný obytný soubor ve finském Paimio. Projekt využívá produkce bioplynu na zlepšení ekonomické a environmentální reality života na venkově.

BYLO Z ČEHO VYBÍRAT

Do celosvětové soutěže Holcim Awards se přihlásilo téměř 5000 projektů z 90 zemí. Evropské projekty hodnotila devítičlenná nezávislá porota v čele s Harrym Guggerem ze Španělska. Byla složená z mezinárodních odborníků v oblasti architektury. Při hodnocení se držela kritérií, definovaných Holcim Foundation. Ta zahrnovala tři základní faktory, a to trvalou udržitelnost, vyváženou environmentální výkonnost a společenskou a ekonomickou efektivitu. Důležitá je rovněž architektonická a stavební kvalita, pokrokovost projektu a zároveň jeho uplatnitelnost.

Ceny pro evropský region byly uděleny v CaixaForum v Madridu. Akce se zúčastnilo přes 300 zástupců z více než 20 zemí, kteří zastupovali vládní instituce, podnikatelský sektor, různé oblasti architektury a související disciplíny. Vyhlášení vítězů Holcim Awards v evropském regionu bylo první z pěti slavnostních akcí. Výsledky v Severní Americe, Latinské Americe, Africe a na Blízkém Východě, v Asii a Pacifiku budou oznámeny později.

AUTOR: Jiří Kučera
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů