Pátek, 29. března 2024

Princezna Elizabeth na dálkové ovládání

Princezna Elizabeth na dálkové ovládání
Celých pět let příprav zabralo, než se ve zkušebním provozu rozběhl jeden z nejekologičtějších projektů současnosti. Provoz první energeticky zcela soběstačné polární stanice s nulovou emisí škodlivých látek zatíží životní prostředí jen minimálně. Zabezpečen bude výhradně z obnovitelných zdrojů energie.
Antarktickou stanici s něžným jménem Princezna Elizabeth navrhla, postavila a financuje nadace Mezinárodní polární fond (International Polar Foundation). Stane se základnou pro další vědecká bádání v oblasti trvale udržitelného rozvoje a vlivů člověka na přírodu. Výzkum financuje belgická vláda. Oficiální zahájení se chystá na únor 2009. Celkové náklady projektu jsou odhadovány na 11,5 milionu eur.

Veskrze úsporná
Princezna Elizabeth nebude produkovat vůbec žádný kysličník uhličitý, který se největší měrou podílí na vzniku skleníkového efektu, veškerá odpadní voda bude plně recyklována. Spotřeba elektrické energie bude proti jiným polárním stanicím zhruba pětinová. Veškerou energii vyrobí větrné generátory a solární panely, přičemž následně bude elektřina uchovávána ve speciálních bateriích, umístěných v nitru stanice.
"Všechna elektrická zařízení bude monitorovat speciální řídicí jednotka, která vyhodnotí jejich požadavky a určí optimální spotřebu, to znamená, že pustí do koncových zařízení jen nezbytně nutné množství elektřiny," vysvětlil podstatu úsporných technologií generální ředitel české pobočky Schneider Electric Olaf Körner.
Francouzský výrobce totiž stanici dodal jedinečný systém energetického managementu, sestávající z rozvodu elektrické energie, automatizace, řízení a dálkového ovládání polární stanice. Může tak vyzkoušet spolehlivost a kvalitu svých produktů v extrémních klimatických podmínkách Antarktidy, v místě vzdáleném 190 kilometrů od pobřeží, kde teploty dosahují až -50 stupňů Celsia a rychlost větru může být 125 km/hod.

Princezna Elizabeth
Užitná plocha: 495 m
Ročně v provozu 4 měsíce (listopad až únor)
Celková roční spotřeba: 54 MWh

Solární energie:
Vytápění - 22 m2 tepelných slunečních panelů
Elektrická energie - 109,5 m2 fotovoltaických solárních panelů umístěných na stanici, 270 m2 panelů pod technickými prostorami
Větrné generátory: 9 větrných generátorů o výkonu 6 kW
Záložní zdroj energie: Dva dieselové generátory o výkonu 44 kW
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů