Pátek, 29. března 2024

Cesta do pravěku

Také v Česku stále ještě existují lidé, i veřejně činní, kteří dokážou žít bez moderních technologií.

Cesta do pravěku
Bývalý vicepremiér Jan Kalvoda (55) patří k oné nepatrné části populace, která se dokázala ubránit technologickému "pokroku" a nepoužívá mobilní telefon. V jeho případě to bylo tak, že bezdrátový aparát svého času vlastnil, ale už před lety se rozhodl jej nadobro odložit.

Jen v krajní nouzi .
"Zjistil jsem především, že sklon obecenstva k soustavnému telefonování i zasílání SMS - vždy v naléhavé věci, jež ale zpravidla naléhavou není - mne prostě ruší v práci. Též jsem pocítil určité zadostiučinění z dočasného zmatení legálních "odposlouchávačů", v naší zemi tak četných, to ale nebyl důvod zásadní," vysvětluje Kalvoda, jak k rozhodnutí mentálně dospěl.
Bývalý dlouholetý člen Klausova kabinetu a předseda ODA se přiznává, že pohled na osoby hlasitě telefonující na veřejných prostranstvích je mu protivný. "S nepřítomným pohledem vás nutí sdílet své intimní hovory. Jde tedy i o důvod kulturní, který by zasloužil rozvést, ale ušetřím vás své nesnášenlivosti," odmítá Kalvoda své antipatie rozvíjet.
I mnozí jiní by se možná velmi rádi vrátili do imobilního pravěku, ale cesta zpět se zdá být neschůdná. Jan Kalvoda, dnes působící jako advokát, ale tvrdí, že "comeback" lze uskutečnit vždy.
"Bez mobilu je možné žít i pracovat, jen je třeba si věci lépe organizovat a pamatovat. Kromě toho moje asistentka mne kdykoli spojí pevnou linkou v kanceláři, počítače jsem se také nezřekl, tedy ani e-mailu či skypu," sumarizuje. Připouští také, že v odmítání mobilu není fundamentalista.
"Stává se, že si od někoho občas k urgentnímu hovoru mobil vypůjčím, to je ale jediný ústupek z principu," doplňuje.

Revoluce a kontrarevoluce
Nomofobie. Úplně nový pojem, definující civilizační stresor, který postupně zachvacuje lidstvo (z anglického nomophobia - zkráceně z "no mobile phobia"). Miliony lidí trpí strachem, že ztratí spojení se svou rodinou, s přáteli, spolupracovníky či s obchodními partnery. Odborníci odhadují, že nomofobií může trpět až 53 procent uživatelů mobilních telefonů. Z nedávno publikovaných britských průzkumů vyplývá, že 58 procent mužů a 43 procent žen cítí stres a úzkost, pokud se jim vybije baterie či dojde kredit, ztratí telefon či se dostanou mimo dosah své sítě.
O to více musí překvapovat, že v době, kdy v Česku je už o třetinu více aktivních mobilních čísel, než je obyvatel, existují lidé, i veřejně činní, kteří oné malé komunikační krabičce dokážou úspěšně vzdorovat. Většinou ale už jde o padesátníky a šedesátníky, kteří odmítli "jít sdobou".
Jedním z dalších příkladů je známý levicový sociolog, ekolog a publicista Jan Keller (53), působící nyní na Fakultě sociálních studií Ostravské univerzity.
"Snažím se žít v rámci možností uprostřed toxicky zamořené Ostravy aspoň trochu zdravě. Proto nekouřím, nejezdím autem a nevlastním mobil. Mobil zbytečně zvyšuje stres. Lidé vám ustavičně volají v naprosté většině jen kvůli zbytečnostem. Kdyby měli napsat dopis, nikdy by se k tomu neodhodlali. Za pět minut zapomenou, proč vás ještě před chvílí tak urgentně potřebovali. Za ty roky, co se u nás mobil používá, jsem jakožto jeho "nevlastník" ještě nic důležitého neprošvihnul," je přesvědčen profesor Keller.

Permanentní pohotovost
Podle Kellera jsou lidé s mobilem podvědomě pořád připraveni na to, že jim někdo zavolá. I když mají přístroj vypnutý, pořád mají vlastně pohotovost. "Já nestojím o to, mít permanentní pohotovost. Mnohem raději jsem momentálně nedosažitelný," vidí výhody své pozice.
"V Ostravě nějací mladí nabízeli přímo na náměstí mobil nějaké nejnovější značky procházejícím lidem úplně zdarma. Odhodlal jsem se ke kompromisu a řekl jsem jim, že pokud mi k tomu dají pětistovku, jsem ochoten si od nich mobil zdarma vzít. Na upřímně nabízený byznys nepřistoupili," testoval sociolog nezištnost obchodní nabídky.

Extrémně rychlý Babiš
Aby se dnes člověk odhodlal mobil zavrhnout, musí být silnou osobností odolnou vůči všem vnějším tlakům.
K takovým lidem, samorostům a solitérům, nepochybně patří i bývalý český premiér Miloš Zeman (64). Je znám tím, že nepoužívá nejen mobil, ale ani počítač. I své knihy, volební program Občanského fóra a text opoziční smlouvy psal na stařičkém mechanickém psacím stroji.
"Na chalupě na Vysočině, kde přebývá, má pevnou linku. Když mu chceme poslat e-mail, řešíme to přes různé známé," osvětluje Zemanův blízký spolupracovník Miroslav Šlouf, jak se s expremiérem spojuje.
S počítačem nepracuje ani Andrej Babiš (54), majitel obřího holdingu Agrofert, mobily však má po ruce hned tři. Jak ale dodává, používá je víceméně jen k esemeskování, dlouhé hovory považuje za ztrátu času.
"Toto jsou mé čtyři pracovní nástroje, jsem s nimi extrémně rychlý," pyšně ukazuje Babiš velký stolní kalendář a na něm ležící trio mobilních přístrojů.
Že je dnes s tímto vybavením někdo schopen uřídit uskupení čítající už 250 firem, se zdá být téměř neuvěřitelné. "Než moje sekretářka ráno otevře počítač, trvá jí to patnáct minut, já jsem připraven okamžitě," hodnotí byznysmen rychlost techniky.
E-maily mu vyřizuje asistentka, doma zase jeho paní. Babiš není typem člověka, který by počítač nepoužíval ze zásady. "Cítím to jako hendikep, nemám ale vztah k technice. Vyplynulo to i z psychotestů, které jsme jednou v Agrofertu absolvovali. Beru to tak, že pracovat s počítačem bych se ještě někdy chtěl naučit. Ale až budu mít trochu více času..." odkládá počítačové školení na klidnější dobu.
Za ztrátu času bere i telefonování. "Telefonní hovory můj život zkracují, esemesky naopak zrychlují. Já to dělám tak, že v pracovní dny, kdy mám různá jednání, mobil většinou odkládám. Beru jej k ruce hlavně o víkendech či o dovolené, kdy hodně esemeskuji. V té době totiž nejvíce přemýšlím o firmě, pořád mě něco napadá, a tak posílám na všechny strany desítky zpráv, někdy třeba i ve čtyři hodiny ráno," uvádí Babiš.
Připouští, že jeho podřízení z toho radost nemají, ale okamžitou reakci naštěstí nevyžaduje.

Až nastane potřeba
Počítač nepoužívá ani Jan Mičánek (58), majitel holdingu Less z Bohdanče u Kutné Hory, podnikající v oblasti těžby a zpracování dřeva. V kanceláři má jen dokonalou dřevěnou maketu PC a také krásný dřevěný notebook.
Skutečný počítač prý nemá proto, že u něj "tato potřeba dosud nenastala". Když jednou nastane, nepovažoval by za problém technologický skluz rychle dohnat. "Potřeba řídit auto u mě nastala až někdy ve čtyřiceti letech," uvádí lesní podnikatel jiný příklad ze svého života.
A jak řídí svou firmu, respektive své zaměstnance? "No, přece tak, že s lidmi mluvím. Jak to děláte vy?" odpovídá protiotázkou. S ironickým nádechem dodává, že svým podřízeným pracovat s počítači nezakazuje, tudíž firma žádnou konkurenční nevýhodou nestrádá.
Neotřelý přístup v oblasti komunikační techniky volí plzeňský podnikatel Josef Velíšek (58), jehož jméno bylo a je vlastnicky spjato s celou řadou převážně západočeských firem: Drůbežářským závodem Klatovy, Léčebnými lázněmi Konstantinovy Lázně, Klatovským rybářstvím, textilními firmami Perla, Hedva, Velveta, Kovohutěmi Rokycany, mosteckým Keramostem...
Podle některých obchodních partnerů Velíšek mobil vůbec nemá, podle jiných jej sice vlastní, ale buď jej u sebe nenosí, nebo hovory zásadně nepřijímá. Zkontaktovat se s ním považují všichni oslovení za téměř neřešitelný problém (ani týdeníku Ekonom se to nezdařilo).
"Když už si s ním přes prostředníky nějakou schůzku domluvíte, po pěti minutách se debata stejně stočí k myslivosti, k jeho psům a k aktuálním stavům zvěře v českých lesích," říká na adresu vášnivého nimroda Velíška jeden z jihočeských podnikatelů.

AUTOR: Jiří Pšenička

53 procent
uživatelů mobilních telefonů může trpět nomofobií.

techničtí kontrarevolucionáři
Andrej Babiš majitel holdingu Agrofert
Jan Kalvoda bývalý vicepremiér, dnes advokát
Jan Keller sociolog, ekolog a publicista
Jan Mičánek majitel holdingu Less
Josef Velíšek plzeňský podnikatel
Miloš Zeman bývalý český premiér
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů