Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výstavbu pro Nizozemce blokuje odpor ekologů

Výstavbu pro Nizozemce blokuje odpor ekologů
U Proseče na Chrudimsku by mohl vyrůst obytný soubor Chalupy Česká Rybná s 33 domy pro nizozemské rekreanty. O jeho výstavbu usiluje už několik let brněnská společnost Goodrock založená nizozemskou firmou. Záměr však naráží na odpor ekologických aktivistů, řekl starosta Proseče Martin Novák. 

"Vůbec to tam nepatří, narušuje to krajinu. Není to jen náš názor, stejně smýšlejí tamní starousedlíci," řekl Václav Průšek ze Sdružení pro ekologii Mikulovice, které proti záměru vystupuje. Výhrady má také k zásahu do údolí Martinického potoka, kde se podle něj vyskytují chráněné druhy živočichů a rostlin. Kritické připomínky vzneslo i sdružení Františky založené místními lidmi. 

Pro své plány si nizozemská společnost vybrala turisticky atraktivní lokalitu u osady U František. Na 4,2 hektaru pozemků chce vybudovat 33 rekreačních chalup pro přechodné bydlení s přístupovými cestami, odděleny nebudou ploty, ale zelení. "Objekty by měly respektovat charakter i měřítka původních staveb lidové architektury a zároveň splňovat nároky současného životního stylu," stojí ve studii zpracované pro posouzení dopadů záměru na životní prostředí. Zástavba bude obsahovat kromě samostatných domů i objekty sdružené do dvojic a propojené sedlovou střechou, vytápění objektů bude elektrické.
    
Radnice by turisty uvítala


"Výhrady sdružení nepovažujeme za příliš relevantní. Původní záměr jsme dokonce ještě zredukovali, ale s protistranou je velmi obtížné se dohodnout," řekl  Jaromír Kašpar, jednatel společnosti Area 2000 Polička, která investora zastupuje. Záměr existuje od roku 2004, firma Goodrock jej převzala o rok později od předchozích nizozemských developerů. 

Radnice v Proseči by příliv zahraničních turistů uvítala. "Přispělo by to k rozvoji cestovního ruchu. Mrzí mne, že investor se už léta marně snaží dosáhnou povolení k výstavbě, ale zdržují jej obstrukce různých občanských sdružení a lidí. Podle mne to jsou ekoteroristé," řekl Novák. 

Ve východních Čechách už skupiny domků pro nizozemské turisty stojí. Nizozemci mají své moderně zařízené chalupy například v Čisté u Vrchlabí a ve Stupné u Nové Paky na Jičínsku. Vznik dalších "holandských vesnic" naopak odmítl Dolní Dvůr na Trutnovsku.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů